Warning: exec() has been disabled for security reasons in /home/tesmedia/domains/tesmedia.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-video-posts/classes/wpvp-helper-class.php on line 31
Beneficiarii H.G. 274/2013 cer demisia ministrului - TESmedia

Beneficiarii H.G. 274/2013 cer demisia ministrului

grupul_firmelor_beneficiare_a_programului_minimis_instituit_prin_hg_274-din-2013Beneficiarii Schemei de ajutor de minimis pentru întreprinderile mici și mijlocii, instituită prin h.G. nr. 274/2013, adresează a doua scrisoare deschisă domnului Prim-ministru Victor Ponta în care, printre alte solicitări, cer demiterea domnului Andrei Gerea, Ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și a Mediului de Afaceri.

În perioada 15-24 ianuarie 2014 s-au depus proiecte în baza HG 274/2013 de către 7138 de IMM-uri. În 28-29 ianuarie 2014, într-un timp record, au fost transmise scrisorile de admitere și solicitarea depunerii dosarelor. Acordurile/contractele de finațare s-au semnat la data de 30.06.2014, cu clauză suspensivă de intrare în vigoare la data aprobării bugetului pentru anul 2015.

Însă nici la alocarea bugetului, nici la rectificarea bugetară pentru 2015, nu au fost in discuție sumele necesare derulării acestui program, chiar dacă la 4 luni de la semnarea acordului beneficiarii au fost obligațiprin adresă oficială să demareze investițiile din surse proprii.

Conform acordului de finanțare, beneficiarii au obligația de a depune cerere de plată PÂNĂ LA DATA DE 1 noiembrie 2015, dar nu ÎNAINTE de semnarea actului adițional de ridicare a clauzei suspensive.

Ministrul Finantelor, domnul Eugen Teodorovici, la întâlnirea cu reprezentanții beneficiarilor, a dat semne de a aveateodorovici
soluții și de a le și aplica. Doar că programul nu mai este în ograda acestui minister. Fapt care i-a determinat pe beneficiari să se adreseze Ministrului Andrei Gerea. Acesta, care a ajuns la întalnirea cu reprezentanții andrei_gerea_ministru_immbeneficiarilor, total nepregătit, a argumentat ca HG 274/2013 (inițiată de Ministerul Finantelor) este în dezacord cu Legea Finantelor Publice 500/2002 ceea ce ar însemna că nu au cum să finanțeze aceste proiecte, practic nu a cum să-și onoreze cele 1100 de acorduri/contracte de finanțare semnate la data de 30.06.2015. Ulterior, domnul ministru Gerea, nu și-a asumat sub semnatură cele spuse și notate în minuta întâlnirii ceea ce i-a determinat pe reprezentanți să își ia măsuri de precauție.

Astfel, mai bine de 500 de societati comerciale, beneficiari ai acestui program, pregătesc un protest de amploare și alert documentația pentru a-și cere drepturile  în instanță.

Acestia au adresat a doua scrisoare deschisă premierului Victor Ponta:

Stimate domnule Prim-ministru,

Avem convingerea ca inca de la prima noastra scrisoare deschisa ne-ati inteles problema drept pentru care nu vom relua descrierea ei.

Nealocarea bugetara pentru schema de minimis conform HG 274/2013 afecteaza grav peste 500 de companii si peste 4.000 de locuri de munca.

Dupa ce ne-am adresat dumneavoastra am fost contactati si invitati la discutii de catre Ministerul Finantelor, discutii in urma carora, domnul  ministru Eugen Teodorovici ne-a ca problemele se vor rezolva si  lucrurile vor intra in NORMALITATE.

Intrucat domnul ministru Andrei Gerea (ministru al Energiei, Mediului de Afaceri si IMM-urilor) nu a dorit sa participle la aceasta intalnire am solicitat o noua intrevedere care s-a incheiat cu mai multe problem decat incepuse. Domnul ministru, desi nu isi asuma semnarea minutei intalnirii, ne-a argumentat ca bani exista suficienti in cadrul ministerului, problema reala, spune domnia sa ar fi de ordin legislativ. H.G. 274/2013, justifica dl. Gerea, contravine legii 500 a finantelor in sensul in care nu trebuiau semnate contractele/acordurile de finantare cu beneficiarii daca nu erau angajate credite de plata care sa acopere suma in discutie.

Ministerul Energiei, Mediului de Afaceri si IMM-urilor nu a dat nici un raspuns solicitarilor noastre, mai mult, nu a semnat minuta sedintei din 25.08.2015 astfel incat aceasta sa ne parvina in mod official, minuta fiind semnata de 7 din 8 persoane prezente, fapt care ne convinge de lipsa de interes a acestui minister infiintat, si sustinut din banii nostri, chiar in scopul si in sprijinul IMM-urilor.

Prin lipsa masurilor in forma continuata, a dezinteresului jignitor din partea autoritatilor care isi arunca vina de la un minister la altul, consideram a ne declara parti vatamate si vom intreprinde toate masurile ce se impun pentru a ne recastiga drepturile, demnitatea si a nu crea un nou precedent de care clasa politica sa profite doar in campaniile de interes.

In fapt, autoritatile statului au fost cele care ne-au solicitat la contractare (in urma unui concurs de proiecte –vorbim de 500 din 1000 cei mai buni antreprenori aplicanti, dintr-un total de 7138, nu de tanti Gherghina care vine la vot in necunostinta de cauza), unele OTIMM-uri au transmis adrese oficiale obligand la demararea investitiilor in termen de 4 luni de la semnarea acordurilor, in timp ce alte OTIMM-uri, oficial, au transmis adrese ne NEincepere a investiitiilor. Acordurile semnate la 30.06.2014 prevad clauza suspensive pana la data alocarii bugetului pentru 2015, data (de) la care aceleasi autoritati ale statului nu au mai avut interes fata de… toata munca depusa la: initierea HG 274/2013 (din bani publici), scrierea a peste 7000 de proiecte pentru care beneficiarii au cheltuit bani cu echipele de consultanta, sumele proprii alocate de beneficiari prin demararea investitiilor, cheltuielile cu angajatii indicatori la proiecte, cheltuielile de timp si chiar de bani a beneficiarilor pentru rezolvarea acestei problem.

Va redam, in randurile ce urmeaza, situatia in care ne aflam, prin cateva exemple:

 1. Vă mulţumesc pentru eforturile depuse pentru acest proiect Minimis.

Suntem şi noi “beneficiari” acestui program, am contractat un echipament de

70.000 de euro, am început investiţia cu partea mai mare, pentru că în

program figura aşa, că prima cerere de plată trebuie să fie peste 50% din

valoarea proiectului. Echipamentul este gata pentru livrare, plătit

integral, din surse proprie şi din diferite credite (pentru noi banca nu

ne-a dat credit pe baza acordului de finanţare).

Dar investiţia nu am continuat, mai rămâne o parte cu 40.000 de euro, pe

care nu putem finanţa din surse proprii, nici nu putem lua credit.

Echipamentele unul fără celălalt nu ne ajută, fiind un proces de producţie,

cu diferite maşini.

Habar nu avem ce să facem, să mai aşteptăm, sau să nu, oricum nu mai putem

finaliza investiţia în două luni până 1 noiembrie 2015.

Ori încercăm să vindem acest echipament, pe care am contractat, ori băgăm în

hală şi ne uităm la el, bani nu mai avem nici pentru materie primă din care

să producă, şi procesul de producţie e dat peste cap, fără celelalte

echipamente.

Să depunem cererea de plată sau să nu depunem, să vindem maşina, mult sub

preţul de achiziţie? Sunt numai întrebări, şi probleme financiare acute,

generate de acest program.

 

Vom face toate demersurile ca sa apare in ziarele locale ce “reusita” a avut

acest program.

 

Vă doresc totuşi să aveţi energia şi ambiţia să continuaţi lupta pentru

firmele din care Guvernul a bătut joc.

 

 1. Va rog sa insistati sa se incheie cat mai urgent contractele de finantare intre solicitanti si DIMMC este un mare pericol sa inceapa sa achizitioneze echipamentele/utilajele fara a avea acest contract.

Trebuie sa insistati sa se incheie cat mai repede , inainte de rectificare , deoarece sunt cativa pasi de facut, care necesita timp

-realizarea licitatiei

-gasirea bancii care sa acorde fondurile pentru proiect (daca banca nu vede macar acest contract, sansele de a lua un imprumut pe termen scurt sunt zero)

-incheierea contractelor cu furnizorii

-plata unui avans catre furnizori

-procurarea de catre furnizori a acestor achizitii ,aducerea la sediul solicitantului ,punerea in functiune

-plata restului de bani din contract catre furnizori

-intocmirea cererii de rambursare

-verificarea la fata locului de catre reprezentantii OIMMC a acestor utilaje achizitionate conform contractului intre solicitant si DIMMC sau OTIMMC

-rambursarea banilor care se face in general pe data de 30-31decembrie ,de se sta cu sufletul la gura ca firma daca nu primeste rambursarea intra in insolventa

va multumesc

col(R)ing Balici Mihai

daca nu cautati urgent un barou de avocati ,vom plati fiecare firma un procent si vom castiga in instanta ,plus despagubiri si chiar penal pentru cei vinovati ca nu au respectat HG din 2014.

 

 1. Asa cum va spuneam in e-mailul anterior am semnat ACORD DE FINANTARE cu nr. 2568 in data de 27.06.2014 iar in data de 10.10.2014 am incheiat contract cu furnizorul de echipamente. Am contractat un credit bancar de la BRD pentru toata valoarea ajutorului de minimis solicitat de 408.811,86 lei iar in data de 08. 04 .2015 am primit echipamentele de productie, am angajat 5 salariati si astept de atunci banii solicitand bancii esalonarea creditului pe o perioada cat mai mare caci sunt sufocat financiar. In scurte cuvinte cam asta-i. va multumesc!

 

 1. Noi deja am demarat investia si suntem blocati pentru ca nu putem sa finalizam nimic daca nu se achizitioneaza toate utilajele solicitate. Cu primele luate stam blocati iar daca le cumparam si pe celelalte ne blocam toate fondurile banesti care altfel s-ar utiliza in alte scopuri.

Va rog sa ma anuntati in legatura cu activitatile ce urmeaza sa fie intreprinse .

Astept cu interes vesti de la dvs!

Multumesc!

 

 1. Pe scurt… din punctul meu de vedere rezolvarea ar putea fi simpla, sa se compenseze sumele care avem de incasat din programul MINIMIS cu taxele si impozite care le platim lunar Statului Roman, macar asa am putea gestiona fiecare situatia asta neplacuta.

Societatea noastra s-a inscris la acest program, am fost acceptati, am semnat acordul de finantare, am demarat o investitie de 90.000 Euro, am achitat in 2014 echipamentele (o parte din credit bancar mai exact 50.000 Euro), am facut angajarile conform planului de afaceri, platim dobanzi, impozite statului Roman cu care suntem la zi, am primit in schimb promisiuni ca banii se vor plati in cursul anului 2015.

Avocatul firmei noastre pregateste dosarul pentru a-i actiona in justitie.

 

 1. Bazandu-ne pe acest acord, am demarat procedura de achizitie a utilajului “ABKANT HIDRAULIC CNC MODEL CAP 30135 SERIA S” , utilaj ce urmeaza sa ne fie livrat la finele lunii septembrie 2015. Acest utilaj face parte integranta din fluxul tehnologic in productia de confectii metalice , activitate ce urmeaza sa fie demarata in noua hala de productie construita de noi.

Mentionam ca , anterior inceperii procesului de productie , s-au incheiat acorduri preliminare de colaborare cu potentialii beneficiari , acorduri ce ne obliga sa demaram activitatea la termenele stabilite.

 Sistarea programului de MINIMIS atrage firma intr-o delicata situatie financiara, in conditiile in care, pentru constructia noii hale de productie am cheltuit din fonduri proprii 1.984 mii ron .

 Suntem obligati astfel sa cautam surse de finantare, intr-un timp foarte scurt, pentru finalizarea tranzactiei de achizitionare a utlajului mai sus mentionat , utilaj fara de care intreg proiectul nu poate fi finalizat.

atasam la prezenta, oferta de la furnizorul nostru Vicla Macchine in baza careia am initiat achizitia utilajului

 

 1. Buna Seara

Nu mi-au aprobat creditul la banca pentru proiectul MINIMIS pentru ca nu am obtinut actul aditional la contract.

Dar problema este ca am achitat avans pentru utilaje si este facuta comanda definitiva,deci daca se finanteaza sau nu, eu sunt obligat sa platesc conform contractului sau risc sa pierd avansul care este considerabil.

O seara buna

Si acestea au fost doar cateva exemple, primele sosite, neselectate dupa anumite criterii.

Situatia este critica, mai bine de 350 de societati sunt in prag de faliment, grav afectate de semnarea acestui accord si neimplementarea poiectelor. Si restul beneficiarilor intampina probleme care nu sunt generate de lipsa lor de implicare: au contracte semnate cu furnizorii pe care nu le pot rezilia ca urmare a receptiei primelor echipamente.

Cerem:

 1. Relocarea in cadrul ministerului a sumelor necesare derularii programului in conditii optime sau alocarea din fondul de urgenta al guvernului, INAINTE DE RECTIFICAREA BUGETARA DIN LUNA OCTOMBRIE 2015;
 2. Semnarea actelor aditionale la acorduri in termen cat mai scurt cu putinta (beneficiarii au constructii neincepute sau in plin santier, fiecare zi care trece este in defavoarea beneficiarului);
 3. Prelungirea termenului de depunere a cererilor de plata de la 1 noiembrie 2015 la 1-15 decembrie 2015. Suntem constienti de greutatea cu care se vor procesa cererile de plata si ca timpul este scurt dar nu ne asumam vina acestui termen, va solicitam sa gasiti solutii.
 4. Alocare bugetara sa cuprinda atat beneficiarii care au demarat in primele 4 luni de la semnarea acordurilor, cat si a celor care nu au demarat la solicitarea oficiala a OTIMM-urilor;
 5. Diminuarea indicatorior fara corectie acolo unde neindeplinirea a fost generata nu de beneficiar ci de problema amanarii semnarii actelor aditionale;
 6. Obligativitatea angajarilor pana la data depunerii cererii de plata, neconditionata de alte clauze care nu au putut cncorda cu derularea proiectului;
 7. Demisia ministrului Gerea pentru lipsa de interes asupra problemelor cu care se confrunta atat IMM-urile, cat si ministerul pe care il conduce, respectiv Ministerul Energiei si al IMM-urilor. Secretara domniei sale ne comunica de 14 zile ca domnul ministru nu a semnat minuta sedintei din data de 28.08.2015 intrucat este foarte ocupat.

Facem precizarea ca vom intreprinde toate masurile ce se impun pentru a intra in legalitate, considerand ca cee ace se intampla este o ilegalitate.

Va solicitam prezenta in actiunile noastre viitoare: intalniri cu reprezentantii statului, protestul pe care il pregatim pentru saptamana viitoare, sunteti dispusi la dialog si la solutionarea ce cale amiabila in masura in care vom vedea ca va doriti o solutionare a acestei probleme.

Beneficiarii schemei de ajutor de minimis pentru intreprinderi mici si mijlocii, instituita prin Hotararea Guvernului nr. 274/2013

Câteva zile mai devreme, Florin Jianu, fost ministru delegat pentru întreprinderile mici si mijlocii (IMM) din Guvernul Ponta, a cerea, marti, 1 septembrie 2015, executivului sa deblocheze imediat schema de ajutoare de minimis pentru 500 de firme și să efectueze plățile, utilizând credite de angajament. StartupCafe vă prezinta (aici) istoria schemei de ajutor de minimis prin care statul s-a oferit să ajute firmele mici si mijlocii, dar în prezent “norocoșii” beneficiari s-au trezit cu blocaje în invstitiile, afacerile și locurile de muncă produse.  

 

Comentarii prin Facebook

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *