Warning: exec() has been disabled for security reasons in /home/tesmedia/domains/tesmedia.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-video-posts/classes/wpvp-helper-class.php on line 31
Invitatie concert Crăciun 2014

Invitație

concert craciun 2014Alex tocmai s-a întors de la “Școala de cuvinte” și face calcule: 10 copii X 30 lei/donație… hmmm, se strâng abia 300 de lei. Și începe să ne povestească:

12 fete de la Mănăstirea Mărcuș susțin un concert caritabil de Crăciun la Biblioteca Națională a României. Alături de Corul de cameră Astra din Brașov și de poetul Adrian Munteanu, moderator de această data.

Ce este mai puțin cunoscut, fapt care l-a atins profund pe Alex, este că cele 12 fete sunt abandonate încă de la naștere și au crescut lângă măicuțe, prin eforturile acestora. În fiecare zi, în fiecare săptămână, în fiecare anotimp, măicuțele, pe lângă activitățile zilnice și rugăciune, fac diverse acțiuni pentru a stânge banii necesari traiului de zi cu zi.

Calculele pe care Alex le făcea erau pentru stângerea banilor pentru achiziția lemnelor pentru iarnă. 2000 de lei le-ar trebui. Iar faptul că din grupa lui vor merge 10 persoane care vor dona fiecare câte 30 de lei, rezultă că ar trebui să mai convingă încă 57 de personae pentru a acoperi costurile cu lemnele.  

Pentru că deseori aud în rândul prietenilor dorința de a contribui altor oameni aflați cu adevărat în nevoi, m-am gândit să vă fac o invitație.. fie să participați la acest concert, fie să trimiteți bani, atât cât vă permiteți, cât veți dori, cât veți simți, în contul Asociatiei de Binefacere “Sfânta Iustina” care și-a asumat creșterea și educația acestor copii.

Cod Fiscal:14152220 Orfelinatul Sfintei Manastiri Marcusmanastireamarcus

Loc. Marcus , jud. Covasna , tel: 0267/375.651 sau 0267/375.624

Cont BCR -Sf. Gheorghe, nr. RO53RNCB0124009682180001

BCR codul SWIFT (BIC): RNCBROBUCV0 (ultimul caracter este cifra zero).

Telefon Maica Stareta Serafima: 0740.095.480

Și pentru că și eu vreau, de fiecare data, să mă asigur că gestul meu ajunge acolo unde aleg eu, și nu în buzunarele avare ale unor oportuniști, am să vă spun întreaga istorie:

Asociația de Binefacere “Sfânta Iustina” a fost înființată în cadrul Sfintei Mănăstiri Mărcuș din jud. Covasna, în scopul adăpostirii fetițelor orfane sau abandonate de părinții lor în maternitate.

Casa familială a început a fi construită din anul 2001 de catre Maica Stareță Serafima , maica stareță fiind și președinta Asociației de Binefacere “Sfânta Iustina”.

Este prima casă familială din România înalțată pe lângă o mănăstire de maici ortodoxe, care își propune să adăpostească copii nou-nascuți, în timp ce toate celelalte instituții private de protecție a copilului aflat în dificultate adăpostesc copii de vârste mai mari .

manastirea marcusÎn acest fel, se preiau micuțele orfane de la frageda vârstă a sfântului botez creștinesc și se asigură în continuare condiții optime de creștere și educație după toate principiile psiho-pedagogice, dar și duhovnicești, într-un climat moral sănătos, care să le ferească de urmările nefaste ale abandonului familial și ale influențelor tuturor factorilor nocivi ai societății noastre moderne.

Cine este Maica Stareță.. ne spune chiar ea, și am certitudinea că vă veți minuna și că veți înțelege de ce ați ajuns să citiți acest mesaj.

“Iertată-mi fie comparația, am ajuns la Mărcuș precum Sfântul Apostol Toma la înmormântarea Maicii Domnului: pe nori. M-am trezit în poiana asta și mă tot întrebam ce caut eu aici. Parcă fusesem adusă de cineva fără voia mea, căci eu nu voiam să părăsesc Brâncoveniul, devenisem foarte legată de mănăstire și de maicile de acolo. Dar Preasfințitul Serafim de la Sibiu mi-a dat ascultare să rămân și m-a sfințit ca maică, direct monahie. Și atunci s-a întamplat o minune (a câta, oare, în viața mea?). De la niste localnici care veneau sus, la noi, să se roage, am aflat că locul acela, pe care visam să înalț mănăstirea, îi aparținuse… bunicii mele, care, la rândul ei, înălțase o mănăstire în urmă cu 50 de ani. Iar mai de mult, una din străbunicile mele sihăstrise prin pădurile acelea, căutându-L pe Dumnezeu.

Vă spun cu mâna pe inimă că n-am știut niciodată că aici a fost o veche vatra duhovnicească și, mai ales, că pe la începutul secolului, străbunica din partea mamei s-a nevoit vreme de douăzeci de ani prin pădurile de aici. Stiam doar că a murit într-o zi de vineri și că în acea zi, până în clipa morții, a citit toată Psaltirea, filă cu filă. A închis cartea și s-a dus la Domnul. Străbunica mea se numea Ana. Nici de bunica din partea tatălui n-am știut că se nevoise aici ca monahie, deși am crescut în casă cu ea. De frică, poate, de teama comuniștilor, nu mi-a spus nimeni nimic. Pe bunica o chema Suzana Comșa și în anul 1950 a ridicat de una singură, tot în locul acesta, o mănăstire întreagă – biserica, câteva chilii și un mic paraclis – pe care au distrus-o comuniștii în 1973. Nici astăzi nu-mi dau seama cum am putut trăi atâta vreme lângă dânsa fără să-mi dau seama ca era, în secret, stareță de mănăstire. Ca și străbunica, era atât de modestă și smerită, încât nu și-a povestit nimănui viața, suferințele prin care a trecut și toate câte le-a patimit pentru Hristos. Nu a spus nimănui că a fost închisă, internată cu sila în spitale de nebuni, cât au bătut-o, cum au amenințat-o cu moartea dacă nu va părăsi bisericuța din poiană – toate acestea le-am aflat foarte târziu, de la oamenii satului, atunci când m-am reîntors la Mărcuș, în 1991.

Întreaga mărturisire o puteți citi AICI…

Eu.. cred în minuni. Cred și în oameni. Și mai cred că fiecare care se știe OM.. se va întreba din ce trăiesc aceste măicuțe și copiii de care se îngrijesc. Din îngăduința noastră, a unora dintre noi. Uneori a celor mai săraci material dintre noi, care, însă, au cunoscut bogăția sufletului dăruind. Puțin, dar din suflet.

Comentarii prin Facebook

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *