728 de femei din Regiunile Sud-Est şi Centru vor fi calificate GRATUIT

 sigla compusa 6.3 strategicProiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013- Investeşte în oameni!

 “ALTFEL – Femeile îşi pot schimba viaţa printr-o calificare adecvată pieţei muncii” POSDRU/144/6.3/S/134459

SC FATI INTERNATIONAL COMPANY SRLramona_marian_proiect_bulevard_constanta

Constanţa, B-dul Mamaia nr.294 – 11.07.2014

COMUNICAT DE PRESĂ

 La fiecare jumătate de oră, speranța noastră de viață crește cu 9 minute

În anul 2060, 33,1% din populaţia Uniunii Europene va avea peste 65 de ani, iar numărul persoanelor de peste 80 de ani va ajunge să se tripleze.

În 2011, unul din şapte români avea peste 65 de ani; în anul 2030, raportul va fi de unu la cinci, iar în 2060, de unu la trei.

În anul 2050, 32,5% din populaţia Regiunii Sud-Est (creştere de 56,3%) şi 31,1% din populaţia Regiunii Centru va avea peste 65 de ani. Rata îmbătrânirii a fost de 407 în anul 1990, de 940 în anul 2011, şi va fi de 1358 în anul 2025 şi de 3161 în anul 2050.

Rata de ocupare a populaţiei:

–          Uniunea Europeană – 64,1%

–          România – 59,6%

–          Regiunea Sud-Est – 53,0%

–          Regiunea Centru –  60,4%

La nivelul Uniunii Europene, rata de dependenţă economică va creşte de la 25,9% în anul 2010 la 38,4% în anul 2020 şi la 48,0% în anul 2045.

La nivelul României, rata de dependenţă economică va creşte de la 21,3% în anul 2010 la 30,32% în anul 2030 şi la 47,77% în anul 2045.

La fiecare jumătate de oră, speranța noastră de viață crește cu 9 minute. Creşterea speranţei de viaţă este o realizare majoră, dar, în acelaşi timp, reprezintă o provocare semnificativă pentru economiile şi sistemele sociale din UE. Aceasta naşte şi o mare cerere pentru anumite servicii – cum sunt serviciile de asistenţă a vârstnicului – care presupun, printre altele, şi locuri de muncă pentru îngrijitori bătrâni la domiciliu.

Regiunile Sud-Est şi Centru (ca întreaga ţară) se confruntă cu o lipsă a personalului calificat în meseria îngrijitor la domiciliu, care să asigure persoanelor vârstnice sprijin şi afecţiune.

dana_spirea_proiect_bulevard_constantaCine ne va îngriji bătrânii?

Înaintarea în vârstă constituie o problemă individuală, dar şi socială ce trebuie pregătită, anticipată, sprijinită, material şi uman. Tocmai de aceea, este necesară crearea unei forţe de muncă profesioniste în domeniul serviciilor de sprijin acordate vârstnicilor, în măsură să răspundă nevoilor speciale pe care aceste persoane le au. Pe de altă parte, lărgirea acestui segment de activităţi reprezintă o oportunitate pentru femei de a se instrui şi a-şi găsi un nou drum în viaţă…pentru că asistenţa vârstnicului va fi o meserie tot mai căutată. Mai mult, potrivit estimărilor, va fi catalogată drept ocupaţie şi va fi remunerată chiar şi atunci când se derulează în propria familie, care are vârstnici.

Această perspectivă ne-a determinat să creăm proiectul “ALTFEL – Femeile îşi pot schimba viaţa printr-o calificare adecvată pieţei muncii, proiect în valoare de 8.098.352,88 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, este de 7.693.435,24 lei.

Prin acest proiect, un număr de 728 de femei din Regiunile Sud-Est şi Centru vor fi calificate GRATUIT în meseria îngrijitor proiect fonduri europene hotel bulevard constantabătrâni la domiciliu.

Durata cursurilor: 360 de ore

Pe toată perioada cursurilor, se asigură GRATUIT:

– o masă pe zi şi transportul de acasă până la locaţia în care se desfăşoară cursurile

– servicii de sprijin (supraveghere, îngrijire şi educare) pentru copiii minori ai persoanelor participante la curs

– subvenţii

La sfârşitul cursului, se obţine diplomă de calificare emisă de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Absolvenţii sunt sprijiniţi în căutarea şi găsirea unui loc de muncă.

Cursanţii trebuie:

– să locuiască în judeţele Constanţa, Brăila, Galaţi, Buzău, Vrancea, Tulcea, Sibiu, Braşov, Harghita, Covasna, Alba, Mureş

– să aibă minimum 8 clase

Pot fi: persoane angajate care doresc să-şi schimbe profesia, persoane în căutarea unui loc de muncă sau persoane inactive care au vârstnici în familie

Locuri de muncă:

–       Domiciliul persoanelor vârstnice

–       Centre rezidenţiale pentru vârstnici

–       Propria familie, dacă are în grijă persoane în vârstă

Un proiect atât de complex din punct de vedere al indicatorilor urmăriţi şi al activităţilor implementate nu ar fi putut fi pus în aplicare fără sprijinul Fondului Social European.

fonduri europene hotel bulevardFondul social european (FSE), unul dintre fondurile structurale ale Uniunii Europene, a fost creat în 1957 cu scopul de a reduce diferențele existente la nivelul statelor și regiunilor europene în materie de prosperitate și standarde de viață. Reprezentând aproape 10% din bugetul total al UE, FSE finanțează zeci de mii de proiecte la nivel european, beneficiari fiind în special statele membre și regiunile insuficient dezvoltate din punct de vedere economic. La sfârșitul perioadei 2007-2013, numărul persoanelor care au fost vizate de măsurile finanțate de FSE era de 10 milioane pe an, cu o valoare a ajutorului de 76 de miliarde de euro din acest fond, sumă completată de cele 36 de miliarde de euro provenite de la bugetele naționale. În România, valoarea proiectelor cofinanţate de Fondul Social European atinge suma de 3,684 miliarde de euro. Din aceasta sumă, 3,476 miliarde euro au fost destinate Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) pentru inestiiţi în capitalul uman, plecându-se de la premisa că o forţă de muncă înalt calificată, cu un nivel de educaţie ridicat, având capacitatea de a se adapta noilor tehnologii şi nevoilor în schimbare ale pieţelor, este esenţială pentru o economie competitivă şi dinamică.

FSE sprijină măsuri precum:

• învățarea pe tot parcusul vieții și formarea lucrătorilor;

• sprijinirea lucrătorilor și a întreprinderilor în contextul restructurării;

• reducerea abandonului școlar și susținerea prin măsuri concrete a șomerilor tineri;

• integrarea pe piața muncii a persoanelor dezavantajate, inclusiv a rromilor;

• reformarea sistemelor de educație și formare;

Proiectul “ALTFEL – Femeile îşi pot schimba viaţa printr-o calificare adecvată pieţei muncii” este implementat de SC FATI INTERNATIONAL anamaria_vlad_hotel_bulevard_constanta_proiectCOMPANY SRL, în parteneriat cu SC GLOBAL COMMERCIUM DEVELOPMENT SRL şi cu SC NEXT STEP ADVERTISING SRL.

Pentru detalii suplimentare, nu ezitaţi să ne contactaţi.

Ramona MARIAN – Manager de      proiect        radaramona@yahoo.com               0722.718.460,

Director general

SC FATI INTERNATIONAL COMPANY SRL

Ana Maria VLAD

anam_teodorescu@yahoo.com

 

Comentarii prin Facebook

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *