Warning: exec() has been disabled for security reasons in /home/tesmedia/domains/tesmedia.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-video-posts/classes/wpvp-helper-class.php on line 31
392 de femei vor fi calificate GRATUIT - TESmedia

392 de femei vor fi calificate GRATUIT

tesmedia1Formarea profesională – ŞANSĂ pentru femeile din Regiunea Centru

POSDRU/151/6.3/G/134369

 SC METROPOLITAN SECURITY SRL

Mediaş, jud. Sibiu

 25.06.2014

COMUNICAT DE PRESĂ

La fiecare jumătate de oră, speranța noastră de viață crește cu 9 minute

Europa îmbătrâneşte. România îmbătrâneşte. Şi odată cu ele, Regiunea Centru îmbătrâneşte. În anul 2060, 33,1% din populaţia Uniunii Europene va avea peste 65 de ani, iar numărul persoanelor de peste 80 de ani va ajunge să se tripleze. În 2011, unul din şapte români avea peste 65 de ani; în anul 2030, raportul va fi de unu la cinci, iar în 2060, de unu la trei.

În 2011, 15,4% din populaţia Regiunii Centru avea peste 65 de ani; în anul 2050, procentul va fi de 31,1%. În ultimii 20 de ani, populația regiunii s-a redus cu 12,6%, iar până în anul 2050, se prognozează o scădere cu încă 25%.

Rata îmbătrânirii a fost de 407 în anul 1990, de 940 în anul 2011, şi va fi de 1358 în anul 2025 şi de 3161 în anul 2050.

Rata de ocupare: Uniunea Europeană – 64,1%; România – 59,5%; Regiunea Centru – 53,4%; mediul urban – 58,3%; mediul rural – 45,8%

Raportul de dependență: mediul urban – 1504‰ (fiecare salariat susține 1,5 persoane inactive); mediul rural – 2058‰, (fiecare salariat susține 2 persoane inactive)

La fiecare jumătate de oră, speranța noastră de viață crește cu 9 minuteCreşterea speranţei de viaţă este o realizare majoră, dar, în acelaşi timp, reprezintă o provocare semnificativă pentru economiile şi sistemele sociale din UE. Aceasta naşte şi o mare cerere pentru anumite servicii – cum sunt serviciile de asistenţă a vârstnicului – care presupun, printre altele, şi locuri de muncă pentru îngrijitori bătrâni la domiciliu.

Regiunea Centru (ca întreaga ţară) se confruntă cu o lipsă a personalului calificat în meseria îngrijitor la domiciliu, care să asigure persoanelor vârstnice sprijin şi afecţiune.

tesmedia2Cine ne va îngriji bătrânii?

Înaintarea în vârstă constituie o problemă individuală, dar şi socială ce trebuie pregătită, anticipată, sprijinită, material şi uman. Tocmai de aceea, este necesară crearea unei forţe de muncă profesioniste în domeniul serviciilor de sprijin acordate vârstnicilor, în măsură să răspundă nevoilor speciale pe care aceste persoane le au. Pe de altă parte, lărgirea acestui segment de activităţi reprezintă o oportunitate pentru femei de a se instrui şi a-şi găsi un nou drum în viaţă…pentru că asistenţa vârstnicului va fi o meserie tot mai căutată. Mai mult, potrivit estimărilor, va fi catalogată drept ocupaţie şi va fi remunerată chiar şi atunci când se derulează în propria familie, care are vârstnici.

Această perspectivă ne-a determinat să creăm proiectul “Formarea profesională – ŞANSĂ pentru femeile din Regiunea Centru”, proiect în valoare de 2.167.479,32 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, este de 2.059.105,35 lei.

Prin acest proiect, un număr de 392 de femei din Regiunea Centru vor fi calificate GRATUIT în meseria îngrijitor bătrâni la domiciliu. tesmedia4

Durata cursurilor: 360 de ore

Pe toată perioada cursurilor, se asigură GRATUIT:

– o masă pe zi şi transportul de acasă până la locaţia în care se desfăşoară cursurile

– servicii de sprijin (supraveghere, îngrijire şi educare) pentru copiii minori ai persoanelor participante la curs

La sfârşitul cursului, se obţine diplomă de calificare emisă de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Absolvenţii sunt sprijiniţi în căutarea şi găsirea unui loc de muncă.

Cursanţii trebuie:

– să locuiască în judeţele Sibiu, Braşov, Harghita, Covasna, Alba, Mureş

– să aibă minimum 8 clase

Pot fi: persoane angajate care doresc să-şi schimbe profesia, persoane în căutarea unui loc de muncă sau persoane inactive care au vârstnici în familie

Locuri de muncă:

  • Domiciliul persoanelor vârstnice
  • Centre rezidenţiale pentru vârstnici
  • Propria familie, dacă are în grijă persoane în vârstă

Un proiect atât de complex din punct de vedere al indicatorilor urmăriţi şi al activităţilor implementate nu ar fi putut fi pus în aplicare fără sprijinul Fondului Social European.tesmedia3

Fondul social european (FSE), unul dintre fondurile structurale ale Uniunii Europene, a fost creat în 1957 cu scopul de a reduce diferențele existente la nivelul statelor și regiunilor europene în materie de prosperitate și standarde de viață. Reprezentând aproape 10% din bugetul total al UE, FSE finanțează zeci de mii de proiecte la nivel european, beneficiari fiind în special statele membre și regiunile insuficient dezvoltate din punct de vedere economic. La sfârșitul perioadei 2007-2013, numărul persoanelor care au fost vizate de măsurile finanțate de FSE era de 10 milioane pe an, cu o valoare a ajutorului de 76 de miliarde de euro din acest fond, sumă completată de cele 36 de miliarde de euro provenite de la bugetele naționale. În România, valoarea proiectelor cofinanţate de Fondul Social European atinge suma de 3,684 miliarde de euro. Din aceasta sumă, 3,476 miliarde euro au fost destinate Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) pentru inestiiţi în capitalul uman, plecându-se de la premisa că o forţă de muncă înalt calificată, cu un nivel de educaţie ridicat, având capacitatea de a se adapta noilor tehnologii şi nevoilor în schimbare ale pieţelor, este esenţială pentru o economie competitivă şi dinamică.

FSE sprijină măsuri precum:

• învățarea pe tot parcusul vieții și formarea lucrătorilor;

• sprijinirea lucrătorilor și a întreprinderilor în contextul restructurării;

• reducerea abandonului școlar și susținerea prin măsuri concrete a șomerilor tineri;

• integrarea pe piața muncii a persoanelor dezavantajate, inclusiv a rromilor;

• reformarea sistemelor de educație și formare;

Proiectul “Formarea profesională -ŞANSĂ pentru femeile din Regiunea Centru” este implementat de SC METROPOLITAN SECURITY SRL, în parteneriat cu ASOCIAŢIA PENTRU PROMOVAREA FEMEII DIN ROMÂNIA şi cu SC NEXT STEP ADVERTISING SRL.

Pentru detalii suplimentare, nu ezitaţi să ne contactaţi.

Ramona MARIAN    

Manager de proiect   

SC METROPOLITAN SECURITY             

0722.718.460,                                                                                                                                          radaramona@yahoo.com                                                                                                          

tarnita_metropolitan@yahoo.com

 

Comentarii prin Facebook

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *