Warning: exec() has been disabled for security reasons in /home/tesmedia/domains/tesmedia.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-video-posts/classes/wpvp-helper-class.php on line 31
România acuzată de Ucraina pentru indundațiile din Delta Dunării

România acuzată de Ucraina pentru indundațiile din Delta Dunării

inundatiePericolul inundarii unei parti a Ucrainei in Delta Dunarii ar avea drept cauza lucrarile hidrotehnice derulate de Romania pentru adancirea si extinderea cursului fluviului in scopul dezvoltarii traficului naval, a insinuat joi la Kiev presedinta Ligii pentru mediu din Ucraina, Tatiana Timociko.


“Analiza situatiei realizata de noi in perioada 2009-2010 ne ofera motive sa afirmam ca activitatea Romaniei vizand dezvoltarea infrastructurii proprii de transport in Delta Dunarii are un impact negativ semnificativ asupra situatiei ecologice a Deltei Dunarii si reprezinta o amenintare atat pentru teritoriul ucrainean, cat si pentru populatia Ucrainei”, sustine Timociko, sefa Ligii care grupeaza mai multe ong-uri ucrainene din domeniul protectiei mediului, citata de Interfax.

Ea pretinde ca “modificarile cele mai semnificative ale regimului hidrologic din Delta Dunarii se datoreaza unor lucrari hidrotehnice la scara larga care se desfasoara deja de 50 de ani pe teritoriul Romaniei”.

“Aceste lucrari vizeaza schimbarea, adancirea cursului, crearea de canale artificiale, inclusiv pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii”, pretinde Timociko, amintind pe de alta parte ca adancirea canalului Bastroe de catre Ucraina a suscitat critici serioase si chiar sanctiuni din partea structurilor europene.

In acest context, sefa Ligii pentru mediu a deplans faptul ca Ucraina nu are “niciun control asupra lucrarilor ce se desfasoara pe teritoriul roman”, acuzand Bucurestiul de neindeplinirea cerintelor Conventiei Espoo si de neinformarea partii ucrainene cu privire la lucrarile care conduc la modificarea cursului Dunarii.

Agentia Interfax aminteste totusi ca din partea Ucrainei nu a existat pana acum nicio declaratie oficiala in acest sens.

La randul sau, Dmitri Savciuk, seful laboratorului de inginerie hidraulica si regenerare din Kiev, pretinde ca instalatiile ridicate de Romania in scopul prevenirii inundatiilor pe teritoriul sau pun in pericol localitatile ucrainene, reteaua de transporturi si obiectivele industriale de partea ucraineana din regiune.

El se refera in special la baraje si canalele artificiale construite de partea romana.

Savciuk subliniaza ca problema inundatiilor este rezolvata in Europa in primul rand prin prevenirea lor prin intermediul rezervoarelor si a polderelor in care se acumuleaza apa in timpul viiturilor sau inundatiilor, pentru ca apoi aceasta sa fie folosita in scopuri agricole.

Sursa: Ziare.com

Comentarii prin Facebook

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *