Kinoautomat- primul film interactiv este din nou în România

kinoautomat-owwKinoautomat_poster

Centru Ceh din Bucureşti găzduieşte sâmbătă seară o proiecţie inedită: primul film interactiv din lume, conceput şi produs de  Raduz Cincera pentru pavilionul cehoslovac de la Expoziţia Mondială din 1967 de la Montreal.

Pe numele său Kinoautomat, filmul se bazează pe interacţiunea dintre publicul din sala de cinematograf şi scenariile gândite şi pregătite pentru “firul” acţiunii. Altfel spus, “un moderator” intervine după 9 momente cheie ale filmului şi cere publicului să aleagă între două posibile continuări ale scenei oprite. Audienţa votează şi filmul este reluat.

czechmovieCeea ce este interesant în acest proiect pilot de producţie cinematografică interactivă este senzaţia de control pe care persoanele din faţa ecranelor o resimt . Iar din punct de vedere al continuităţii şi percepţiei asupra întregului, un rol important îl are în acest tip de film, moderatorul. Poate că este mult spus dar Kinoautomat  este acel mod aparte de a te juca cu telecomanda la cinema.

Totuşi, indiferent de continuarea aleasă, finalul va fi acelaşi- povestea, ce se vrea o satiră la adresa democraţie- se încheie într-un singur mod: incendierea apartamentului-cadru.

Dacă ideea nu vă atrage foarte mult pentru că nu vă place în mod deosebit ca cineva să vă oprească în punctul culminant al subacţiunii, încercaţi Kinoautomat pentru valoarea sa istorică.

Comentarii prin Facebook

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *