Warning: exec() has been disabled for security reasons in /home/tesmedia/domains/tesmedia.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-video-posts/classes/wpvp-helper-class.php on line 31
IRES: Românii doresc modificarea Constituţiei deşi ştiu că nu le va modifica nivelul de trai

IRES: Românii doresc modificarea Constituţiei deşi ştiu că nu le va modifica nivelul de trai

ires_sondaj-constitutie_feb-2013_interpretări_Page_1Ultimul studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) aduce în prim plan preocuparea românilor faţă de tema revizuirii actului  ce stă la baza funcţionării statului- Constituţia. Majoritatea celor intervievaţi consideră că eventualele modificări le vor spori drepturile cetăţeneşti, fără a aduce cu ele, însă, o îmbunătăţire a nivelului de trai.

De asemenea, deşi conştienţi că schimbările de ordin constituţional nu ar garanta un mai mare respect al politicienilor faţă de actul fundamental-85% dintre cei intervievați au observat că guvernanţii nu se supun prevederilor Constituţiei- peste 75 % din cetăţeni vor merge la vot la referendum.

În ceea ce priveşte cunoaşterea textului constituţional, o mică parte din cei chestionaţi- 12%- susţin că l-au citit în totalitate, iar 39% că l-au citit parţial. Totuşi, în cazul în care s-ar decide trimiterea Constituţiei prin poştă, 75% dintre români se arată dispuşi să o parcurgă integral.

Cât despre primirea modificărilor, trei sferturi dintre respondenţi ar primi cu braţele deschise următoarele modificări:

–        reducerea mandatului Președintelui la 4 ani (78%),
–        reducerea Parlamentului la o singură cameră prin desființarea Senatului (72%), reducerea numărului de parlamentari la 300 (97%),
–        reducerea numărului de mandate pentru orice ales local la doar două mandate (79%),
–        răspunderea directă a magistraților pentru erorile săvârșite (93%),
–        posibilitatea de a urmări, percheziționa, aresta sau trimite în judecată parlamentari fără acordul Parlamentului (85%),
–        stabilirea prin lege organică a răspunderii penale a membrilor Guvernului pentru fapte săvârșite în exercițiul funcție (85%), scrie preşedintele IRES, Vasile Dâncu, pe blogul personal.
constitutia-romCu toate acestea, românii nu găses oportun ca statul român să investească într-o campanie de comunicare cu ocazia organizării referendumului pentru modificarea Constituției, probabil şi pentru că principalul mijloc de informare, respectiv mass-media, îi vor ţine conectaţi la diversitatea propunerilor de modificare.
 
Cercetarea a  fost realizată în perioadă 19- 20 februarie  pe un eşantion 1.452 indivizi de 18 ani și peste şi are o marjă de eroare de +– 2,6%.
Pentru analiza şi interpretarea completă a adatelor, puteţi accesa site-ul IRES.
 
 

 

 

Comentarii prin Facebook

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *