Warning: exec() has been disabled for security reasons in /home/tesmedia/domains/tesmedia.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-video-posts/classes/wpvp-helper-class.php on line 31
Provocarea avalanșelor, previne inchiderea drumurilor

Provocarea avalanșelor, previne inchiderea drumurilor

Datorită cantităților mari de zăpadă căzute în ultima vreme, autoritățile din județul Argeș au încercat să declanșeze avalanșe în sistem controlat pentru prevenirea unor dezastre. Astfel s-a testat un dispozitiv format din butelii de hidrogen și oxigen cu care se poate declanșa explozii. Aceste explozii controlate au rolul să discloce stratul de zăpadă de pe versanți și astfel să fie prevenite alunecările de zăpadă care poate “ameninţă infrastructura din zonele mai joase”.
sistem_Daisy_ Bell_anti_avalansePrecipitaţiile sub formă de ploaie căzute au tasat zăpada, care a devenit foarte stabilă. Condiţiile meteo au permis ridicarea elicopterului şi utilizarea dispozitivului Daisy Bell, dar stratul de zăpadă foarte compact nu a permis declanşarea avalanşelor”, a declarat Ion Sănduloiu, directorul Serviciului Public Salvamont Argeş.
Experimentul a avut loc într-o zonă în care se produc multe avalanşe, situată la capătul superior al Transfăgăraşanului, pe versantul argeşean, iar proiectul a fost iniţiat în urma colaborării dintre salvamontiştii din judeţul Argeş şi cei din departamentul francez Savoia.
“Acest mod de lucru este deja implementat în mai multe ţări europene care au drumuri alpine, fiind folosit pentru securizarea şi exploatarea acestora în condiţii de siguranţă pe perioada iernii. În timpul ultimei vizite în Savoia, la Festivalul Internaţional al Meseriilor Montane din noiembrie 2012 s-a stabilit cu producătorul francez MND Group organizarea unei demonstraţii de folosire a sistemului Daisy Bell, cu ajutorul unui elicopter, ale cărui servicii să fie achiziţionate de către Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România”, a mai adăugat Ion Sănduloiu.avalanse_valea_jiului
Sănduloiu, este de părere că implementarea acestui sistem va permite prelungirea perioadei în care drumuri precum Transfăgărășan, Transalpina, Valea Oltului și Defileul Jiului vor fi deschise circulației.

Comentarii prin Facebook

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *