Warning: exec() has been disabled for security reasons in /home/tesmedia/domains/tesmedia.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-video-posts/classes/wpvp-helper-class.php on line 31
Peșterile Retezatului, furate cu raba

Peșterile Retezatului, furate cu raba

craniu urs de cavernaFosile de ursus spellaeus, tigru și râs de cavernă au fost furate cu sutele de-a lungul anilor dintr-una din peșterile Retezatului, fără ca autoritățile să știe ori să se autosesizeze în acest caz. Mai mult, acestea se încurcă în hârtii, neștiind cui aparține peștera respectivă.

Este vorba despre Peștera Nr.4, din Scorota Seacă, din localitatea hunedoreană Uricani aflată la câteva sute de metri de DN66A, peșteră în care se aflau și încă se mai află (dar ascunse de ochiul experimentat) fosile ale unor animale preistorice, vechi de peste 600 de milioane de ani.

La ora actuală, cei care luptă pentru păstrarea intactă a artefactelor arheologice de mare valoare sunt speologii.

”Există legislație cu privire la pedepsirea celor care fură din peșteri, numai că Guvernul, Ministerul Mediului, nici cei care se ocupă de patrimoniul cultural nu s-au ocupat prea tare. În Peștera Nr.4 chiar eu, în 1991, am scos din galeriile laterale câteva oase, ca să fie vizitate. Dar oasele au fost furate. Numai că acolo mai este o parte ascunsă, de care știu foarte puțini oameni, care conține situl arheologic conservat în proporție de 70% și am avut grijă să nu fie descoperit. Ca speolog nu te poți lăuda cu ce ai găsit, pentru că statul nu va avea bani să vină să conserve situl arheologic, dar aduni hoții”, a declarat George Resiga, șeful Salvamont Lupeni.

Cât costă pe piața neagră un craniu al unui animal preistoric? Depinde de starea în care se află și specia din care face parte.

”Un craniu de ursus spellaeus, urs de cavernă, ajunge la 400-500 de euro. Un craniu de tigru de peșteră se duce undeva la 800 de euro, iar altul de râs de cavernă ajunge la aproape 1.000 de euro”, a menționat George Resiga.

Spusele salvatorului montan sunt întărite de Ovidiu Sandu, speolog în cadrul Clubului de Speologie Vulcan din Craiova. A fost în multe peșteri din Valea Jiului și spune că este păcat de hoția ce se practică la scară mare.

”Este și normal ca un speolog să nu spună nimic despre peșterile cu valoare arheologică, fiindcă dacă deschizi gura, de fapt îi inviți pe alții să vină la furat. Nu numai în Peștera Nr.4 s-a furat, și în Cioclovina uscată s-au cărat camioane întregi cu fosile. Își bat joc de bogăția noastră”, spune el.

De la reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Hunedoara nu am putut afla mare lucru, mai ales că aceștia nu au auzit în viața lor de Peștera Nr.4

”Protejarea unei asemenea peșteri revine în sarcina proprietarilor, administratorilor. Direcția pentru Culte le protejează din punct de vedere al legii, dar depinde ale cui sunt. Nici nu știu dacă peștera de care îmi spuneți dumneavoastră este semnalată în baza noastră de date. Mie numele nu îmi spune nimic”, a declarat arheologul Angelica Bălos, consilier în cadrul Direcției sus menționate.

Cât despre Poliția Uricani, aceasta nu a primit în ultimii ani vreo plângere cu privire la furturile din Peștera Nr.4.

Comentarii prin Facebook

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *