Warning: exec() has been disabled for security reasons in /home/tesmedia/domains/tesmedia.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-video-posts/classes/wpvp-helper-class.php on line 31
Colaboratorul „ Felix ”

Colaboratorul „Felix ”

Voiculescu colaboratorLa Curtea de Apel București s-a judecat miercuri, cererea depusă de Dan Voiculescu privind revizuirea deciziei prin care a fost declarat colaborator al Securității.
Instanța a respins cererea depusă de către acesta, apreciind că este inadmisibilă însă hotărârea poate fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare.

La data de 5 februarie 2010, Curtea de Apel București (CAB) a constatat că Voiculescu a fost colaborator al Securității. Considerându-se nevinovat, Voiculescu atacă decizia CAB la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), instanță care decide irevocabil că Voiculescu a fost colaborator al Securității sub numele conspirativ „Felix”.

În motivarea deciziei CAB se arată că Voiculescu a colaborat în scopul “rezolvării unor sarcini de contraspionaj”.
Deasemenea din documentele depuse la dosarul cauzei reiese că:
“Reclamantul (Dan Voiculescu-n.R.), contrar susţinerilor sale, a fost recrutat în vederea colaborării cu numele conspirativ „Mircea” în anul 1970 de către ISMB, în considerarea posibilităţii informative ca şi translator de limba germană al echipei de hochei a Norvegiei, urmărindu-se furnizarea de informaţii cu privire, pe de o parte, la cetăţeni străini pe linie de CNEFS (Consiliul Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport), iar, pe de altă parte, la cetăţeni străini de la ASE, în anul 1971 propunându-se scoaterea din reţea întrucât nu vine des în legătură cu cetăţeni străini”
Sub numele conspirativ „Felix” acesta a semnat o serie de note informative privind rudele sale plecate în străinătate, un coleg de serviciu sau cetățeni străini cu care intra în contact.
Recrutarea lui Voiculescu s-a făcut în între 1973 și 1975 prin verificări specifice“inclusiv în scopuri de contraspionaj şi de stabilire a corectitudinii activităţii unor reprezentaţi ai unor firme ce făceau afaceri cu statul roman”
Potrivit instanței s-a propus încetarea colaborării în 1975 datorită înscrierii lui Voiculescu în Partidul Comunist Român.
Dan Voiculescu a fost, în perioada 1970-1982, şeful Departamentului Comerţ Exterior – Vitrocim, iar între 1982 şi 1992, general manager al Biroului Bucureşti şi coordonator al proiectelor Internaționale – Crescent Commercial& Maritime Ltd. Cyprus.

 

 

Sursa foto: cotidianul.ro

Comentarii prin Facebook

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *