Warning: exec() has been disabled for security reasons in /home/tesmedia/domains/tesmedia.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-video-posts/classes/wpvp-helper-class.php on line 31
Antonescu: "tăticul penalilor...nu s-a gândit niciodată să demisioneze"

Antonescu: “tăticul penalilor…nu s-a gândit niciodată să demisioneze”

Din nou despre suspendare președintelui Traian Băsescu dar sub o altă formă, complementară cu revizuirea Constituției și propunerea de comasare a alegerilor. Dacă înțelegem în acest mod chestiunea, atunci putem considera revizuirea actului ce stă la baza statului democratic român drept suport al unei scurtări de mandat pentru președinte, prin transformarea unui scrutin european în unul național.  

rsz_crin-antonescu2Totul a început de la Raportul MCV, pe care șefulu statului dorește să îl discute cu premierul, în termeni foarte serioși. Intenția lui Băsescu l-a iritat suficient de mult pe liderul liberalilor, Crin Antonescu, care nu a ezitat să afirme, într-un interviu acordat marți seară, că președintele, în calitatea sa de urmărit penal, ar trebui să ofere un exemplu de moralitate și să demisioneze. Implicit, prin demisia ar șterge neîncrederea Comisiei Europene. 

 

De unde până unde nu avem noi credibilitate, care nu avem astfel de probleme, şi are domnul Băsescu? De unde până unde un penal – cum le place lor să spună – un penalul penalilor, cu flotă, cu spălare de bani, cu casă din Mihăileanu, cu dosare deschise.. Penalul penalilor, tăticul penalilor… Nu s-a gândit niciodată nu să-şi dea demisia, să dea un răspuns cu minim bun simţ la lucrurile ăstea. Ne-a sfidat pe toţi, a declarat Antonescu, potrivit Mediafax.

Apoi, urmare a ședinței de plen de marți, a celor două camere reunite, primul-ministru Victor Ponta a respectat tradiția și a rezumat la Antena 3 principalele subiecte tratatate de Parlament, Guvern, CSAT și, desigur, o parte din intențiile sale.

Premierul a ținut să precizeze, că, întru buna organizare, nu a renunțat la ideea de a comasa alegerile europarlamentare cu cele prezidențiale.

ROMANIA-GOVERNMENT-PRIME MINISTER DESIGNATED-VICTOR PONTAN-am renunţat la idee (n.r. de comasare a alegerilor) eventual putem să o punem în dispoziţiile tranzitorii la adoptarea revizuirii Constituţiei. (…)În primul rând să avem campanie mai puţin, că stă ţara numai în campanii electorale şi nu prea mai avem timp să facem şi treabă acolo la guvernare şi în al doilea rând pentru a lega preşedintele de rolul său de politică externă, de rolul de om deasupra partidelor. Nu cel care îşi conduce partidul în alegerile parlamentare, ci cel care se ridică deasupra partidelor, cel care arbitrează bătăliile politice, cel care trebuie să-i reprezinte pe toţi românii, nu doar pe cei care au votat USL sau PDL sau oricine altcineva , a transmis primul-ministru, marți seară, la Antena 3.

În același mod este gândită funcția de președinte al statului și de către cel ce va coordona și supraveghea lucrările Comisiei de Revizuire a Constituției, Crin Antonescu.

 Printre principiile enunțate de acesta, cu privire la intențiile de modificare, președintele Senatului a menționat întemeierea actului suprem pe libertăți și drepturi șiconcentrarea puterii executive încarnate de președintele statului pe  politica externă.

În primul rând, vedem Constituţia nu doar aşa, cum s-a întâmplat în trecut, prin prisma forţei, suveranităţii şi intereselor statului. Vedem Constituţia în primul rând prin prisma drepturilor, libertăţilor, intereselor cetăţeanului. Cetăţeanul este primordial în raport cu statul, pentru că statul este expresia instituţională a voinţei cetăţenilor în faţa unui contract, care este Constituţia. (…) rsz_1294746746pontacrinpct20antonescu_mrNu dorim, atunci când vorbim de redefinirea, sau mai bine spus, clarificarea atribuţiilor şi rolului prezidenţial, nu dorim să facem altceva decât ceea ce am reclamat şi unii şi alţii în toţi aceşti ani faţă de preşedintele actual(…)Cu alte cuvinte, autoritatea preşedintelui ţine de structurile statale suprapartizane, autoritatea prim-ministrului sub controlul Guvernului deţinând toate celelalte pârghii ale puterii executive aşa cum e firesc

Dar, oare va mai fi el de aceeași părere, după ce va fi ales președintele României? (dacă va fi ales)

 

Sursa foto: capital.ro, exclusivenews.ro

Comentarii prin Facebook

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *