Warning: exec() has been disabled for security reasons in /home/tesmedia/domains/tesmedia.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-video-posts/classes/wpvp-helper-class.php on line 31
EXCLUSIV! Andreea Matran:,,Machiajul fantezie înglobează o imagine şocantă, de cele mai multe ori"

EXCLUSIV! Andreea Matran:,,Machiajul fantezie înglobează o imagine şocantă, de cele mai multe ori”

     Cine s-a gândit vreodata ce înseamnă un machiaj fantezie? Câtă muncă şi răbdare necesită un astfel de machiaj?

       Andreea Matran a împărtăşit  în exclusivitate pentru Tesmedia, secretele  succesului ei ca make-up artist.

Andreea a absolvit liceul de artă unde a acumulat cunoștințe de pictură de șevalet, pictură murală, grafică, sculptură și restaurare, a câştigat numeroase concursuri de pictură naţionale şi internaţionale, a făcut grafică pentru cărţi pentru copii şi revistele masteratului de traductologie, al Universităţii Bucureşti, unde a şi absolvit. Este un make-up artist înzestrat cu imaginație creatoare, puternic simț vizual și deosebită atenție la detalii. Este trainer de machiaj fantezie la Şcoala de Televiziune şi Film “Tudor Vornicu” Bucureşti și are o experiență de peste 10 ani în artele plastice vizuale. A lucrat în televiziune, teatru, film și pictoriale. Andreea Matran are un bogat portofoliu de lucrări și expoziții de specialitate: videoclipuri, pictoriale pentru imaginea clinicii Dent Estet, Catalog GLOW toamna/iarna ’11-’12, “REM” – film scurt metraj- Head Make-up, Prezentare colecție primavară-vară Liza Panait- make-up, “Un bărbat și mai multe femei” – piesă de teatru- Head Make-up, Grafică și ilustrație editorială revista “Fairy Tale or Not”, Expoziție de pictură, Palatul Culturii Iași, Concurs Internațional de Pictură „N. N. Tonitza” – Premiul I.

        ,, Am fost şi sunt pasionată de artă de mică, de pictură şi grafică în special. Nu am avut pasiunea pentru make-up de atunci. Mi-am dorit să fac pictură şi am urmat Colegiul de arta “Octav Băncilă” din Iaşi. Cum în şcoala am avut impuse diferite teme şi restricţii, am început să nu mă mai regăsesc. Apoi ca orice adolescent am început să descopăr produsele cosmetice. La 14 ani mi-am cumpărat prima pudră, mai târziu am descoperit ce face rimelul, am simţit nevoia de culoare şi am cumpărat prima trusă de la Ruby Rose, dat fiind faptul că nu se găsea altceva pe atunci. Până la vârsta de 16-17 ani mi-am studiat structura facială, mi-am dat seama ce anume necesită o uşoară corecţie şi cum pot obţine asta. Am învăţat machiajul de beauty din reviste şi prin exerciţiul automachiajului. Tot atunci am avut curiozitatea transpunerii picturilor mele pe fata şi de atunci mi-am creat pasiunea pentru machiaj, în special machiajul fantezie. Au trecut 10 ani de atunci şi pot spune că nu mi-aş fi ales mai bine meseria. Nu m-am plictisit niciodată de ceea ce fac şi nu m-am simţit niciodată atât de obosită încât să nu mai pot face încă un machiaj şi încă unul.”

 

 Reporter:  De ce machiaj fantezie?

 

 Andreea Matran : Machiajul fantezie sau Crafty Make-up, cum mai este denumit, pentru că îmi oferă o mare libertate de exprimare a tot ce înseamnă artă.

 

Reporter:  Ce este machiajul fantezie?

 

        Andreea Matran: Machiajul fantezie înglobează o imagine şocantă, de cele mai multe ori; permite şi încurajează orice abatere de la machiajul clasic. Bineînţeles că baza o are machiajul de beauty, unde un make-up artist pune în evidenţă cele mai frumoase trăsături ale modelului, drept urmare un machiaj fantezie nu va mai fi o reprezentare a caracterului celui care îl poartă, de cele mai multe ori tehnicile folosite ajungând să schimbe complet fizionomia modelului. Scopul său este de a supune chipul şi uneori, chiar şi corpul unui concept ales de designeri, directori artistici sau chiar de make-up artişti, unor schimbări de fizionomie, cu ajutorul efectelor speciale de exemplu, în funcţie de conceptul ales. Conceptul unui machiaj fantezie variază în funcţie de evenimentul căruia I se adresează, permiţând libera exprimare a culorilor şi tuşelor în aşa fel încât să creeze un echilibru vizual plăcut. Make-up artistul îşi poate culege inspiraţia din tot ce îl înconjoară, fie din natură, fie din diferitele forme de artă, cum ar fi pop art, science fiction (efecte speciale), retro, crafty make-up etc. Ce trebuie ştiut, e faptul că machiajul fantezie nu impune limite sau norme. El poate fi redat minimalist sau cu un grad de complexitate ridicat.

 

Reporter:  De cât timp faci acest tip de machiaj?  Ce te-a determinat să alegi machiajul fantezie?

 

      Andreea Matran:  Am început să cochetez mai intens cu machiajul pe la 16 ani, când deja începusem să mă plictisesc de machiajele de beauty. Datorită faptului că am urmat Colegiul de artă, la secţia pictura de şevalet, instinctul de a produce “şocuri colorate” a fost inevitabil. Cu fiecare machiaj făcut într-o oglindă micuţă în faţa unei surse de lumină naturală, am experimentat şi am învăţat cum pot să echilibrez grafică şi picturalitatea în machiaj, ţinând cont de faptul că “pânza” de data aceasta nu mai era un suport plat, ci un suport abundent în volumetrie.

 

Reporter: Ce sentiment ai când priveşti un machiaj realizat de tine?

 

        Andreea Matran: Preţ de 5-10 minute sunt mândră că am terminat machiajul şi că îl pot vedea în întregime pe chipul modelului şi nu doar pe schiţa. Apoi imaginaţia îmi dă bătăi de cap, pentru că de cele mai multe ori nu mă pot opri din creat. În timp, am realizat că un carneţel pentru schiţe, un creion dermatograf, un eye liner şi câteva farduri sunt absolut esenţiale în geanta mea. Mă lupt mereu cu viteza cu care îmi vin ideile, pornesc de la o banală linie de tus şi o exploatez la maximum. Dacă nu aş avea mereu la îndemână un carneţel pentru schiţe, ca să-mi notez ideile, cele mai multe ar fi pierdute, ori aş pierde echilibrul machiajului iniţial dacă aş continua să mai adaug diferite elemente.

 

Reporter:  De ce ţii cont când începi un machiaj fantezie? Care este primul pas pe care îl faci?

 Andreea Matran:  În primul rând îmi aleg un model cu o structură facială plăcută, cu care să lucrez uşor; asta însemnând a nu fi nevoită să mă folosesc de corecţii pentru a subţia nasul, a îngusta fruntea, a sculpta pomeţii mai mult decât este nevoie, etc. Următorul pas este, dacă îmi permite timpul, schiţa. Aceasta include tot ce ţine de machiaj şi coafura. Schiţez modelul după care încep să construiesc machiajul cu mostre de culoare, materiale neconvenţionale, etc. În funcţie de ceea ce vreau să obţin, completând cu o coafură ce ridică nivelul “surpriză” al unităţii cromatice.

 

Reporter:  Ce necesită un astfel de machiaj?

      Andreea Matran:  E de la sine înţeles faptul că un asemenea machiaj necesită cunoştinţe temeinice în domeniu, putând fi realizat la adevărata să valoare de make-up artişti cu imaginaţie, cu experienţă în ceea ce priveşte “chimia” produselor atunci când sunt combinate, de cei care au precizia unui pictor.

Cum le spun şi cursantelor mele, nu există un machiaj fantezie prost, fiecare idee este viziunea artistului. Ce deosebeşte un machiaj bun de unul prost este execuţia acestuia.

Reporter:  Care lucrare ţi-a plăcut cel mai mult? Şi când ai executat-o?

 Andreea Matran:  

      Nu am o lucrare care să-mi fi plăcut cel mai mult, fiecare dintre ele au o parte din mine, poate fi un sentiment de linişte şi atunci concep un machiaj diafan, sau pot avea o stare agitată şi creez ceva vulcanic. Starea dintre cele două cred eu că e cea mai roditoare şi cea care mă reprezintă cel mai mult. Impactul pe care mi-l doresc e acela de ochi/buze seducătoare cu un accent neconvenţional.

 

Reporter:    Ne poţi spune cât durează un astfel de machiaj? Şi care lucrare ţi-a luat cel mai mult? Şi cât?

 

        Andreea Matran:  Pregătirile pentru un machiaj fantezie poate dura mult mai mult decât pentru un machiaj obişnuit. Poate dura de la câteva ore până la câteva zile întregi până la definirea unui concept. Se alege o tematică, apoi culorile, structurile, coafură, elementele de styling, toate ajutând la obţinerea atitudinii dorite. Totul se face în colaborare cu ceilalţi specialişti de pe platoul de creaţie.

Practic, de la începutul aplicării bazei de machiaj până la finalul acestuia, poate dura până la câteva ore, 2-4-6 ore, în funcţie de complexitate şi întindere (în cazul body painting-ului).

Personal, am dezvoltat o viteză destul de bună, sub medie, în realizarea machiajelor. M-a ajutat foarte mult machiajul în televiziune unde prezentatorii nu aveau mai mult de 10-15 minute pentru a intra în emisie, deci trebuia să realizez un machiaj de beauty într-un timp foarte scurt. Dobândind această abilitate prin lucru continuu, machiajul cel mai complex a avut o durată de 2ore şi jumătate.

Reporter:   Produsele folosite sunt speciale?

      Andreea Matran:  

Pentru a obţine un astfel de machiaj se folosesc atât produse pe care le utilizăm pentru un machiaj de beauty cât şi produse speciale. Poţi realiza cu uşurinţă un machiaj fantezie doar din farduri şi eye liner, un “produs” nelipsit este, aşa cum am mai spus imaginaţia.

 

 

  Reporter:  Contează calitatea produselor folosite?

 Andreea Matran:

Da contează! Nu sunt adepta produselor de firma, ci a acelor produse care au o pigmentare puternică şi o rezistenţă bună. Testând de-a lungul anilor aproape tot ce mi-a căzut în mână, acum pot deosebi cu uşurinţă care produse fac faţă experimentelor dorite de mine şi care nu, doar uitându-mă la ele, nu neapărat testându-le.

 

       Reporter:   Exceptând fardurile, ce alte produse mai foloseşti ?

      Andreea Matran:

Produsele mele preferate sunt paleta de farduri cremoase de la Make-up For Ever (12 Flash Color Case), Kryolan, Ben Nye şi produsele pentru face & body painting de la Snazaroo, Latex, ceară şi o multitudine de materiale neconvenţionale. Pot realiza un machiaj fantezie/crafty make-up cu absolut orice îmi cade în mână.

 

   

Comentarii prin Facebook

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *