Warning: exec() has been disabled for security reasons in /home/tesmedia/domains/tesmedia.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-video-posts/classes/wpvp-helper-class.php on line 31
Elena Udrea, despre oamenii slab pregătiți din companiile de stat - TESmedia

Elena Udrea, despre oamenii slab pregătiți din companiile de stat

elena-udreaFostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, recunoaște, într-o postare pe blogul personal, că la șefia companiilor de stat au fost puși în funcție ”oameni slab pregătiți profesional”, de către toate partidele.

”Companiile de stat au fost, după 1990, una din modalitățile de drenare a banului public de către partidele politice. Indiferent ce culoare politică a avut puterea momentului, în frunte firmelor cu capital majoritar de stat au fost așezați oameni slab pregătiți profesional, câteodată fără nicio legătură cu domeniul, a căror principală calitate era obediența față de decidenții politici. Așa se face că, în 23 de ani, cele mai multe companii de stat au devenit găuri negre ale economiei românești, în ciuda faptului că aveau multiple avantaje competitive, de la monopoluri, până la avantaje privind exploatarea în exclusivitate a resurselor țării. Așa au ajuns românii să plătească bunuri și servicii slabe calitativ, la prețuri prea mari, pentru ca, mai târziu, din taxele și impozitele plătite tot de ei să fie acoperite pierderile uriașe acumulate din cauza unor așa-ziși manageri puși doar pe spolierea banului public”, scrie Elena Udrea.

Totuși, fostul ministru susține că, în cazul condiției Fondului Monetar Internațional (FMI) de a introduce managementul privat, USL a ”pervertit” ideea.

”Odată cu venirea USL la butoane, ideea managementului privat a fost însă pervertită. Așa se face că, în ciuda numeroaselor atenționări din partea FMI ca dead-line-ul convenit este sfârșitul anului 2012 și a cazurilor flagrante semnalate de presă, numirile managerilor străini și pentru a păcăli opinia publică din România. Din nou vedem că una ne spun guvernanții că vor face și exact contrariul se întâmplă în realitate, USL reușind să compromită ideea, atât de serioasă și eficientă în alte părți, a managementului privat. Sigur, aceasta nu ar fi posibil fără concursul firmelor de recrutare care acceptă să facă jocul puterii, dacă își încasează banii”, mai precizează Elena Udrea în postarea sa.

În opinia ei, ”cel mai recent exemplu este cel al numirii lui Laurențiu Ciurel în fruntea Complexului Energetic Oltenia (CEO), după ce s-au cheltuit 150.000 de euro pe procesul de recrutare. Cu mențiunea că acesta mai fusese în fruntea companiei și înainte, era vicepreședinte PSD Gorj și fusese înainte și consilier județean. Degeaba au criticat cei de la Franklin Templeton, care se ocupă de managementul Fondului Proprietatea, care deține acțiuni la CEO, ministrului PSD-IST al Energiei, Constantin Niță, nu i-a păsat. Un caz similar s-a petrecut și la Constanța, unde membrul PSD Lucian Băluț a fost numit, tot ca manager privat în urma unui concurs, ca director al Administrației Porturilor Maritime Constanța”.

 

 

Comentarii prin Facebook

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *