Warning: exec() has been disabled for security reasons in /home/tesmedia/domains/tesmedia.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-video-posts/classes/wpvp-helper-class.php on line 31
5 din 11 în raportul MCV pentru România - TESmedia

5 din 11 în raportul MCV pentru România

73356_476899815690837_568768440_nAşa cum era de aşteptat, Raportul privind Mecanismul de Control şi Verificare (MCV), nu pune România în cea mai bună lumină: din cele 11 recomandări ale Comisiei Europene (CE), făcute în Raportul MCV din iulie 2012, ţara noastră a îndeplinit integral 5, parţial 2 şi nu a respectat deloc 4. Cu toate acestea , condițiile aderării României la spațiul Schengen se păstrează.

Potrivit documentului publicat miercuri la Bruxelles şi prezentat de membrii CE, România ar fi respectat, în decursul ultimelor 6 luni, Constituţia, a redus numărul adoptării deciziilor prin ordonanţă de urgenţă şi s-a îngrijit ca Referendumul să fie validat dacă şi numai dacă jumătate din populaţie a participat al procesul de votare. Mai mult, aparatul de stat a primit o bulină albă pentru publicarea în timp util a tuturor actelor în Monitorul Oficial şi o alta pentru dovada sprijinului parlamentar pentru instituţia Avocatului Poporului.

Integritatea persoanelor care deţin funcţii publice precum şi credibilitatea juridică şi morală a parlamentarilor  a făcut subiectul criticilor Comisiei Europene. Noua lege privind statul parlamentarilor este, din punctul de vedere al analiştilor europeni un pas înainte dar “încă sunt semne de întrebare”.

Parlamentul ar avea de câștigat de pe urma unor proceduri mai clare de gestionare a dosarelor în care parlamentarii fac obiectul unor hotărâri în materie de integritate sau al unor acuzații de corupție. Prezumția ar trebui să fie aceea că, în cadrul normelor constituționale instituite, organele de urmărire penală să își poată desfășura activitatea în același mod ca în cazul celorlalți cetățeni. Claritatea și caracterul automat al procedurilor sunt cele mai bune modalități de a îndepărta îndoielile anterioare conform cărora a existat un grad de subiectivitate în cadrul procedurilor parlamentare în acest domeniu, se arată în raport, potrivit NewsIn.

La capitolul observaţii interesante, documentul evidențiază că, în mod frecvent și vizibil, trusturile mass-media ar fi exercitat presiuni asupra instituțiilor justițeiei, presiuni ce au dus la discreditarea magistraților. Dată fiind această constatare, cu care premierul Victor Ponta este întru totul de acord, CE cere revizuirea standardelor existente pentru asigurarea libertății presei dar, totodată intimitatea și drepturile fundamentale ale omului.

Ca imagine de ansamblu, raportul MCV nu ne face cinste și este departe de a ne bucura. Cu toate acestea, un progres vizibil a fost înregistrat de la ultima evaluare a CE, din vara lui 2012, și anume stabilitatea politică, condiție sine qua non a reformelor în pregătire și de ce nu, a democrației.

 

 

 

 

 

 

Comentarii prin Facebook

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *