Warning: exec() has been disabled for security reasons in /home/tesmedia/domains/tesmedia.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-video-posts/classes/wpvp-helper-class.php on line 31
EXCLUSIV! Ioana Popescu: ”Cred că nici 10% din scandalurile și discuțiile de la televizor nu reprezintă realitatea vedetelor noastre”

EXCLUSIV! Ioana Popescu: ”Cred că nici 10% din scandalurile și discuțiile de la televizor nu reprezintă realitatea vedetelor noastre”

Cine nu o cunoaște pe Ioana Popescu, una dintre cele mai controversate ziariste de la noi? Dincolo de imaginea de ”devoratoare de bărbați”, cum au avut grijă tabloidele s-o numească, este o femeie sensibilă, caldă, căreia îi place să citească și să-și răsfețe animalele, un motan de 18 ani pe nume Sasha și un pitbull negru, pe nume Taz (cum i-a făcut să se împrietenească, e un secret). Și, dacă nu știați, înainte de a scrie știri despre vedetele noastre, a fost ziarist de investigații la Gardianul și Ziua. În prezent produce și moderează o emisiune la Giga TV, Ioana Night Show și a acceptat să vorbească, pentru TesMedia.ro, despre ce înseamnă să te învârți într-o lume tabloidizată, cea a vedetelor autohtone de la noi.

Reporter: Povestește-mi, pentru început, despre emisiunea de la Giga TV, Ioana Night Show. Cum ai început colaborarea cu ei?

Ioana Popescu: Am ajuns să lucrez la Giga TV datorită prietenului meu Gazi Demirel, prezentator, artist, cântăreț și ziarist turc, stabilit în România de 10 ani. Gazi avea nevoie de producători la emisiunea lui pe care urma s-o înceapă într-o lună – prima discuție cu Gazi am avut-o în luna iunie. Știa că eu cunosc cam tot ce mișcă în show-biz și că sunt prietenă cu sute de vedete și impresari și a decis să îmi propună să devin producător de segment pentru emisiunea lui. Ulterior mi-am început treaba, emisiunile au devenit din ce în ce mai bune și chiar pe platoul de filmare de la Gazi Show, la Aqua Residence ballroom Militari, m-a abordat directoarea de programe a postului. Ea mă știa de mai mult timp, dar uite, datorită lui Gazi, și-a amintit de mine. Mi-a spus clar și concis: ”Aș vrea să prezinți o emisiune de noapte la Giga TV”. Și așa a început!

Reporter: Cu ce se deosebește emisiunea ta față de altele care se difuzează pe același interval orar?

Ioana Popescu: Eu fac orice muncă numai pentru că îmi place în primul rând ce fac, apoi echipa. Când am văzut că și echipamentele tehnice de la Giga TV sunt extrem de bune, că oamenii sunt super ok, foarte profi, nu am mai stat pe gânduri. Ca să revin. Emisiunea mea este ca mine. Iulia Albu mi-a spus odată, ea fiind – și mă mândresc cu asta – una dintre prietenele mele: ”Ioana, pe tine ori lumea te urăște, ori te iubește, nu există cale de mijloc. Dar toți se uită la tine”.

Reporter: De ce te-ar urî lumea?

Ioana Popescu: O să îți răspund cu o întrebare. De ce lumea nu bârfește un om al străzii, dar o bârfește pe Mihaela Rădulescu? Așa e lumea… Cine nu mă cunoaște bine, crede ce se spune despre mine pe Internet sau în diverse medii. Și nu întotdeauna este bine informată.

Reporter: Cât de ”adevărată” este lumea mondenă în care te învârți? Și cât de reale sunt scandalurile pe care le urmărim la televizor?

Ioana Popescu: Cred că nici 10% din scandalurile și discuțiile de la televizor nu reprezintă realitatea vedetelor noastre. Lucrurile ori sunt extrem de exagerate, ori nu sunt expuse săpând la rădăcină ca să se afle adevărul.

Reporter: Și aici a cui este vina? A celui care se uită, a celui care prezintă subiectul sau al celui care este subiectul în sine?

Ioana Popescu: Realizatorii de televiziune, în goana după audiență și în criza financiară în care ne aflăm, preferă să dea două milioane unei vedete, nu spun care, sunt multe cazuri, ca să se ”certe” cu soțul sau iubitul și apoi să se împace pentru un tort, decât să verifice un dosar și un scandal de partaj, de exemplu, alături de implicațiile sale legale.

Nu este o vină a nimănui. Este un cerc vicios. Totul a pornit, cred, de ceva timp din cauza crizei globale. Dacă îți mai aduci aminte, în urmă cu peste cinci-șase ani, se trimiteau echipe de filmare pe teren. Se cheltuiau bani mulți și se făcea o treabă care tindea spre CNN. Acum se face totul mult mai rapid. Ia o vedetă feminină, pune-o să se pupe cu o prietenă. Unele apar chiar gratis, este foame nu numai de bani, dar și de publicitate. Mă refer la faptul că toate fetele vor să devină celebre. Nu se întreabă după aia ce fac ele când devin celebre, dacă le va înjura sau scuipa lumea din metrou…

Să revin. Dacă bani nu mai sunt în România, a rămas circul. Unde este cel mai ieftin? Românii sunt săraci! La tv! Mulți alții, poate și tu și eu, preferăm să ne uităm, dacă suntem obosiți că am muncit toată ziua, la cum se ”împacă” Bianca Drăgușanu cu ”prințul” Cristea, decât să vedem timp de o oră poze cu fotocopii din dosarul unei anumite vedete, care are nu știu ce proces cu un partener de afaceri, proces de sute de mii de euro.

Reporter: Păi dacă e criză financiară, de unde își permit să dea bani vedetelor ca să-și însceneze tot felul de scandaluri?

Ioana Popescu: Cum am mai spus, este criză financiară. Vedetele de televiziune care odată luau – sau măcar se lăudau – că iau zeci de mii de euro, acum tac mâlc în ceea ce privește salariul sau își dau demisia sau ajung de la prezentatoare sau producătoare să fie reporterițe. Dar repet. Este mai ieftin să plătești cu patru milioane de lei vechi două fete care să se pupe în studio, decât să cheltui 100 de milioane de lei vechi ca să faci o investigație veritabilă, care va dura extrem de mult, plus că nu se știe cât rating va face.

Reporter: Asta cam așa e, că majoritatea la asta se uită, poate și numai de distracție. Numai că distracția aia aduce rating și bani televiziunilor, care oricum nu au rolul de a educa populația. Că dacă s-ar trece la educarea populației, în scurt timp li s-ar cânta prohodul, cum a pățit România Cultural.

 Ioana Popescu: Educarea populației nu este o chestiune pe care să o fac doar eu sau doar TVR, de exemplu. Televiziunea Națională a încercat să facă asta și rezultatul a fost catastrofal. Căci TVR Cultural a dat faliment și ghici? A mâncat și banii contribuabililor. Adică ai noștri! Deci, draga mea, să îți dau o veste tristă. Nu poți educa cu forța. Poți însă să bagi mesaje subliminale. Cum de exemplu încerca Stoian. Să îți mai spun un secret, Mircea Stoian și cu mine suntem bun prieteni, cearta noastră era doar făcătură și caterincă. Să revin. În emisiunea lui Capatos, Stoian băga mereu titluri de cărți, nume de actori, de filme, făcea mici teste de inteligență cu persoanele invitate… Dar nici așa, se pare, subliminal, lumea – mă refer în marea ei majoritate – se pare că nu dorește să mănânce cultură.

Reporter: Când ți-ai început cariera în presă, ai fost ziarist de investigații. De ce ai renunțat la investigații pentru monden?

Ioana Popescu: Am renunțat la investigații pentru monden pentru că nu mă simțeam confortabil să merg zilnic la instituții gen Parchetul General, să citesc și să rescriu zilnic știri despre morți, răniți, crime… Am învățat mai multă presă lucrând pe investigații decât din primul an de facultate, dar nu îmi plăcea ce fac. Sunt o fire depresivă, sensibilă și ador să comunic cu oamenii, să creez, să glumesc. Am fost cooptată ulterior în trustul Hiparion, am lucrat la Cluj, am fost, puțin știu, secretar general de redacție la revista Casa Mea. Dar tot așa, nu mi-a plăcut să lucrez… cu case. Ceilalți ziariști implicați în proiect erau fericiți! Își făceau combinații de materiale de construcții, termopane, își făceau case… Nu mă interesa treaba asta.

La facultate l-am cunoscut pe Cristi Brancu, care mi-a fost profesor de Presă Mondenă și atunci mi-am dat seama că mie asta îmi place să fac… Practic era ceea ce voiam eu să fac de când eram mică, adică show-biz, dar de partea cealaltă a baricadei. Pentru că eu de mică am vrut să mă fac actriță și deși mama lucra în domeniu, nu a vrut cu niciun chip să mă sprijine în visul meu.

Reporter: Se câștigă mai bine din monden decât din investigații?

Ioana Popescu: Salariul, din câte îmi aduc aminte în primii ani de presă, la Ziua și la VIP, era cam la fel. La revista Casa Mea și la revista Domus câștigam însă mai bine. Cred că totul depinde de patroni sau de funcția ta într-o corporație.

Reporter: Ai fost, la un moment dat, implicată și tu în mai multe scandaluri. Lumea mondenă a luat foc atunci când ai dat publicității acel top al fotbaliștilor. Cât din el este real? Cât ți-a afectat imaginea acel scandal? Și, regreți acum, privind în urmă, că l-ai făcut?

Ioana Popescu: Nu vreau să mai pomenesc nimic despre acest subiect, pentru că aveam contract cu o anumită revistă. Am spus suficient la Dan Capatos în emisiune. Cât despre imaginea mea, logic că mi-a afectat-o. Dar nu e problemă, am trecut prin lucruri mult mai grele foarte ușor.

Reporter: Da, dar eu nu știu ce ai spus la Dan Capatos.

Ioana Popescu: Pe scurt: unii dintre acei fotbaliști sunt prietenii mei buni și făceam o caterincă cu ei de vorbă, ca să băgăm acele știri. Iar alte declarații mi-au fost modificate ca să pară mai senzaționale. Am trecut cu vederea aceste aspecte pe timpul topului pentru că aveam contract cu ei. Când nu am mai avut contract, am putut să spun adevărul. Punct!

Reporter: Ce vei face dacă vei hotărî la un moment dat să nu mai faci parte din lumea mondenă?

Ioana Popescu:  Sunt multe variante. Aș putea să plec la tata și la frații mei în America, aș putea să mă duc la țară la Odobești la via noastră, aș putea să mă duc la mănăstire, aș putea să mă retrag la prietena mea Consuela sau la alte prietene sau la verișoarele mele în Italia – am rude și prieteni în toată Italia – și să scriu ”Adevărul despre lumea mondenă din România” sau, cel mai bine, aș putea să îmi fac crescătorie de pitbulli americani terrieri, pentru că dea am un pitbullaș frumos și dulce care roade tot și am devenit expertă în pitbulii.

Reporter: Dar planuri să te căsătorești și să devii mămică nu ai?

Ioana Popescu: Cu cât trece timpul îmi dau seama că făceam o mare greșeală dacă mă măritam sau făceam un copil în urmă cu mai mulți ani. Așa că tot răul spre bine și numai Dumnezeu știe ce plan are cu mine.

Reporter: Că tot vorbeam de copii… Dacă ai avea o fată, ai lăsa-o să se învârtă în lumea mondenă?

Ioana Popescu: Desigur! Nu aș face ca mama, care mi-a interzis să intru în show-biz, dar am făcut-o cu greu, pe propriile forțe, pe ocolite. Cred că este unica greșeală a mamei mele. Și nu aș vrea să greșesc așa cu copilul meu. Aș lăsa-o să facă ce vrea, dar i-aș explica de mică care sunt riscurile, problemele, consecințele anumitor acțiuni, cât și ce obligații ai față de toată lumea dacă devii vedetă.

 

Comentarii prin Facebook

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *