Warning: exec() has been disabled for security reasons in /home/tesmedia/domains/tesmedia.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-video-posts/classes/wpvp-helper-class.php on line 31
Europa trebuie să investească în educaţie şi în tineri

Europa trebuie să investească în educaţie şi în tineri

“Europa trebuie să investească în educaţie şi în tineri” este imboldul sub care o sută de personalități susțin programul Erasmus al Uniunii Europene, program ce a ajutat în ultimii 25 de ani, aproximativ trei milioane de tineri europeni să studieze în străinătate.

O scrisoare adresată șefilor de stat și de Guvern din Uniunea Europeană, care indică beneficiile culturale și progresul înregistrat de tinerii europeni a fost semnată de mai multe persoane publice din 27 de state membre UE, România avându-i ca semnatari pe Ivan Patzaichin – campion la proba de canoe, Vlad Petreanu – jurnalist şi blogger, Luca Niculescu – jurnalist şi realizator TV.

Printre semnatari se numără și regizorul Pedro Almodovar, filozoful francez Michel Serres, biologul Pierre Curie ( nepotul lui Marie Curie), internaţionalul francez Lilian Thuram, scriitorul spaniol Javier Marias, actorul german Daniel Brühl, scenaristul britanic David Hare, cântăreaţa belgiană Axelle Red, precum şi două campioane olimpice din 2012, tânăra înotătoare lituaniană Rūta şi italianca Elisa Di Francisca, câştigătoare a medaliei de aur la scrimă.

“Educaţia şi formarea trebuie să se afle în centrul răspunsului adus de Europa. Orice societate civilizată doreşte să investească în viitorul tinerilor săi, astfel încât aceştia să-şi poată îndeplini rolul de cetăţeni activi, să-şi găsească un loc de muncă valorizant şi să ducă o viaţă împlinită. O bună educaţie este fundamentală, deoarece tinerii noştri se pregătesc pentru o lume din ce în ce mai alertă, mobilă, interdependentă şi multiculturală”, susţin semnatarii.

Aceștia speră ca și în anul universitar 2012/2013, bugetul programului Erasmus să fie suficient pentru a se putea respecta angajamentele deja luate. În caz contrar, mii de tineri ar putea rata o experienţă care le-ar putea schimba viaţa.

Începând din 2014, UE a propus un nou program ce vine în sprijinul studenților, intitulat „Erasmus pentru toți”, a cărui finanțare va reprezenta mai puțin de 2% din bugetul total al UE.

Semnatarii mai speră ca șefii de guvern ai UE să aprobe acest program nou, dând astfel o nouă șansă studenților de a studia și de a se dezvolta.

Sursă foto: roportal.ro; oanaantonescu.ro; cafebabel.co.uk;

Comentarii prin Facebook

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *