Warning: exec() has been disabled for security reasons in /home/tesmedia/domains/tesmedia.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-video-posts/classes/wpvp-helper-class.php on line 31
Badain Jaran, deșertul lacurilor misterioase

Badain Jaran, deșertul lacurilor misterioase

Badain Jaran este un deșert în China, care se întinde pe o suprafață de 49,000 de kilometri pătrați, peste provinciile Gansu, Ningxia și o parte din Mongolia.

Este faimos pentru cele mai înalte dune din lume, care ajung la peste 500 de metri, și concurează cu succes cele mai înalte clădiri din lume.

Curiozitatea este că, deși în zonă bat vânturi puternice, dunele sunt statice. Sunt susținute de ape subterane, provenite din topirea zăpezilor din munți aflați la sute de kilometri depărtare, și care se scurg printre rocile sparte din sunteran.

Elementul distinctiv este că aici, printre dune, se găsesc peste 100 de lacuri, unele cu apă proaspătă, curată, altele cu apă foarte sărată. De aceea, mai sunt numite și ,,lacuri misterioase’’.

Deșertul, pe alocuri locuit, este traversat și de un râu, Ruo Shui (,,apa slabă’’), care a ajutat la formarea unei mari câmpii aluviale.

Mai este cunoscut și pentru ,,nisipuri cântătoare’’ sau ,,fluierătoare’’, fiindcă produc anumite sunete surprinzătoare, deosebite.

Sunetele se aud atunci când vânturile bat pe crestele dunelor și coboară pe zonele mai joase. Ca și pe plaje, aceste fenomene, generate de încărcarea electrostatică a mișcării vânturilor, creează anumite fluierături, care pot fi destul de puternice și pot ajunge până la 105 decibeli.

Sunetul este constant, însă cu o frecvență puternică, susținută, care poate continua câteva minute din momentul în care a apărut, chiar și după ce vântul sau orice mișcare s-a oprit.

Mecanismul, care are loc și pe alte 35 de deșerturi și plaje din lume, nu este încă pe deplin înțeles.

Mișcarea mâinii prin nisipul uscat de pe creasta  unei dune, generează un alt fenomen, și anume explozii de sunete scurte.

Pe timpul iernii nisipurile sunt tăcute, datorită umezelii reținute în dune.

Însă, aceste explozii de sunete scurte depind de structura și granulația nisipului, dar pot fi produse și auzite pe parcursul unui întreg an. Pe timpul verii, cele mai ,,muzicale’’ sunt dunele mari, pe partea expusă la vânt, iar laturile umbrite, precum și dunele mici rămân ,,tăcute’’.

Comentarii prin Facebook

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *