Warning: exec() has been disabled for security reasons in /home/tesmedia/domains/tesmedia.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-video-posts/classes/wpvp-helper-class.php on line 31
EXCLUSIV! Victor Ciutacu: ” De la una dintre cele mai solidare bresle, am ajuns una cu apucături oribile. Ne-a învrăjbit Băsescu de dracii ne-au găsit”

EXCLUSIV! Victor Ciutacu: ” De la una dintre cele mai solidare bresle, am ajuns una cu apucături oribile. Ne-a învrăjbit Băsescu de dracii ne-au găsit”

Știe că este arogant și genial, dar îi place să i-o spună și alții. Și noi știm asta, însă, furați de genialitatea lui, îl suportăm. Unii cu drag, alții scrâșnind din dinți. Ba, mai mult, în cadrul unui interviu, acordat pentru TesMedia.ro, ne-a explicat că, chiar dacă ne aflăm într-o eră în care totul se copiază, încă se mai face jurnalism de calitate, pe principiul ”iarba bună-n mărăcini o cauți”.

Reporter: Comparativ cu anii `90, cum ți se pare jurnalismul de azi? Se mai face jurnalism de calitate?

Victor Ciutacu: Se mai face, pe alocuri, acolo unde-s oameni dăruiți și instituții media care să-i susțină.  E greu de făcut o comparație. Condițiile diferă mult. Atunci era o foame infernală de presă liberă, se cumpăra tot de pe tarabe. Azi s-a acrit lumea, a mai venit și criza, printul e gata să-și dea obștescul sfârșit. Nu știu dacă, procentual, raportat la toată piața, marfa de calitate azi e mult mai mică decât aia de atunci. Da, au scăzut mult criteriile. Da, nu prea mai sunt bani în piață. Da, se prosperă din copy/paste. Dar, pentru numele lui Dumnezeu, da, se mai face și jurnalism de calitate!

Reporter: Dar cum răzbește jurnalismul de calitate în era copy/paste?

Victor Ciutacu: Cel mai simplu e să-ți spun ca ,,uleiul deasupra apei”. De ce-i apreciată emisiunea realizată de Carmen Avram? De ce, cu puțina modestie de care sunt în stare să dau dovadă, emisiunea mea e la ani lumină de oricare alta similară și mai face și succes? De ce – na, că tot e la modă subiectul TVR – Eugenia Vodă și Cătălin Ștefănescu nu se fac de râs în marea aia de impostură? Uite-așa răzbesc producțiile de calitate.

Reporter: Am văzut emisiunea cu Eduard Novak – mi-a plăcut la nebunie, el, ca om, ca sportiv, ca tot ce vrei. Și l-am înțeles când a spus că ”voiam să fiu din nou câine”. Știu ce înseamnă. Cred că știi și tu.

Victor Ciutacu: Da, știu la ce s-a referit. Eu am mai scris o dată cât de dor mi-e de vremurile când visam noaptea articole și mă trezeam să le bat la mașina de scris, într-o garsonieră din fundul Titanului. S-a uitat lumea la mine la ca un lunatec.

Reporter: Tot comparativ, financiar e mai bine acum decât înainte?

Victor Ciutacu: Financiar e o perioadă neagră pentru majoritatea slujbașilor în presă. Sigur că au fost vremuri când câștigam mai puțin decât valoarea chiriei, dar dacă-ți spun eu, considerat un soi de individ de succes, câștig în absolut valută mai puțin decât în 2007, tu ce-ai zice?

Reporter: Sincer? Nu te-aș crede!

Victor Ciutacu: Discutăm cu fișele fiscale pe masă. Le are și Blejnar.

Reporter: Și crezi că mi le dă mie?

Victor Ciutacu: Dacă i-a dat raportul Fiscului lui Turcescu înainte să ni le comunice nouă, pe tine de ce te-ar refuza?

Reporter: Eu nu sunt așa de importantă. Ai avut momente în care ai vrut să renunți la presă? Când și de ce?

Victor Ciutacu: Da, am avut. Ultimul dintre ele, la sfârșitul lui 2009. Nu știu dacă la toată presa, dar la televiziune sigur. Eram după o campanie electorală sufocantă, după doi ani demenți. Mi s-a părut, după toată golănia aia a realegerii frauduloase a lui Băsescu, că tot efortul meu este inutil, că n-am cui să mă adresez. Da’ mi-a trecut. Faptic, am și renunțat o perioadă, între 2001 și 2004, când am fost consilierul ministrului Privatizării. Dar nu m-am împăcat nicio clipă cu ideea că nu mă întorc.

Reporter:  Momente în care te-ai simțit amenințat sau ai fost amenințat, la propriu, au fost? Cine a avut un asemenea curaj și de ce?

Victor Ciutacu: Mi se întâmplă zilnic, nu exagerez. De la toți puștanii care vor să se grozăvească, trecând prin postacii de partid și de stat și ajungând la ăia mai subtili.

Reporter: Care a fost cel mai grav gest al unui asemenea personaj?

Victor Ciutacu: A vrut un nebun să mă pocnească-n mall, mi-au dat politrucii afară nevasta de la muncă, ne-au scris amenințări pe capota mașinii, da’ tot nu mi-am băgat mințile-n cap. Cred că posedatu` ăla care avea trăiri în mall la Băneasa arăta cel mai periculos. Culmea e că nu era prost. Da` nici să-ți găsești mașina scrisă, pe motiv că niște iresponsabili care se prezintă drept jurnaliști îți dau adresa de acasă, nu e tocmai plăcut.

Reporter: Cum ți se pare lupta asta care se duce între jurnaliști? Mie mi se pare incredibil că s-a ajuns să se încaiere între ei colegi de breaslă. Ce câștig dacă mă iau de tine?

Victor Ciutacu: E o demență. De la una dintre cele mai solidare bresle, am ajuns una cu apucături oribile. Ne-a învrăjbit Băsescu de dracii ne-au găsit. În toată mâncătoria asta, am și eu dramul meu de mândrie. N-am început eu niciodată. Mereu am răspuns.

Reporter: Crezi că de vină e numai Băsescu? Cum poate un singur om să fie de vină pentru măcelurile astea publice?

Victor Ciutacu: Da, el e de vină pentru tot. Dar n-a făcut singur asta. Dacă n-avea material uman pe care să-l folosească, azi număra bani în port la Anvers. Oamenii slabi sunt modelați de cei puternici. Iar Băsescu e un om puternic. Dacă a manipulat până la demență o țară întreagă, ce mai sunt niște jurnaliști lacomi și orgolioși la scara istoriei?

Reporter: Dar în afară de jurnaliștii lacomi și orgolioși, mai sunt și ăia care vor să-și facă treaba, care pur și simplu încă mai cred în meseria asta. De ce trebuie să sufere ei, fiind arătați cu degetul de masa mare a oamenilor? Pentru că și masa mare a oamenilor e împărțită în diverse tabere.

Victor Ciutacu: Pentru că asta-i soarta oamenilor muncitori și dedicați. Nedreaptă, știu, dar asta e. Și pe mine mă arată lumea cu deștiu` pe stradă că-s pricopsit, deși nu-mi amintesc să fi împărțit cu Turcescu șpaga de la Becali sau banii de la FNI. N-am ce face și înghit.

Reporter: Crezi în școlile de televiziune, care te învață în câteva luni ori într-un an meserie? Sau e ceva de genul că vin mulți, dar puțini sunt aleși?

Victor Ciutacu: Predând la IMA (Intact Media Academy – n.r.), ar fi culmea să spun că nu cred. Clar nu poți învăța în trei luni sau într-un an ce au făcut alții într-o viață de muncă. Dar poți deprinde niște chestii și te poate vedea lumea dacă ești în stare de ceva. Antena 3 a angajat destui oameni absolvenți de IMA. Unii chiar au confirmat. Uite, îți dau un exemplu. Notează un nume: Mihaela Simina. E redactorul meu și cea mai bună absolventă din toate seriile. Dacă va avea chef și se va ține, va ajunge cel mai tare producător de emisiuni politice de televiziune din România.

Reporter: Ce îi sfătuiești pe tinerii care vor să devină jurnaliști? Ce pași ar trebui să urmeze, în afară de a învăța cum trebuie limba română?

Victor Ciutacu: Nu știu dacă-s eu moșul sfătos care să dea sfaturi, da’ dacă insiști… Să nu se apuce de meseria asta decât dacă le place și niciodată pentru bani. Să-și ia adio de la o viață normală de familie și de la sănătate. Să nu pună botu` la șpagă niciodată. Nu există o singură dată! Cam atât…

Comentarii prin Facebook

Comentarii

3 Responses to EXCLUSIV! Victor Ciutacu: ” De la una dintre cele mai solidare bresle, am ajuns una cu apucături oribile. Ne-a învrăjbit Băsescu de dracii ne-au găsit”

  1. Istet, tenace, orientat, probabil si disciplinat, stapan pe limbajul urban…colocvial…argotic…daaa, astea sunt definitorii pt. dl. Ciutacu, dar sa spui ca e atins de aripa GENIALITATII, mi se pare nepermis de mult…Altfel, interesant interviul !

  2. Victor Ciutacu are blog personal. La partea în care ar trebui să spună ceva despre el, scrie așa: ”Știu că-s arogant și genial, dar îmi place să mi-o spună și alții”. De aici jocul de cuvinte.:)

  3. Victor Ciutacu este un jurnalist deosebit. Ce bine ar fi sa fie toti ca el, ca M Badea, M Gadea si toti cei de la Antena 3 care nu se tem pentru scaunul lor pentru a spune adevarul. Cred ca ar fi prea frumos, nu-i asa? Eu zic ca atunci am ajunge o natiune foarte puternica pe care nu ar mai calca-o in picioare nicio mare putere a lumii. Traiesc cu speranta ca macar nepotii mei vor trai astfel de vremuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *