Warning: exec() has been disabled for security reasons in /home/tesmedia/domains/tesmedia.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-video-posts/classes/wpvp-helper-class.php on line 31
EXCLUSIV! Miron Cozma: ”Băsescu s-a îndrăgostit de Roșia Montană, iar Ponta de Certej”

EXCLUSIV! Miron Cozma: ”Băsescu s-a îndrăgostit de Roșia Montană, iar Ponta de Certej”

Fostul lider al minerilor, Miron Cozma, a vorbit, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru TesMedia.ro, despre situația actuală a mineritului românesc, fie el de cărbune ori metale prețioase, susținând că cei care s-au perindat de-a lungul anilor la guvernare au avut cel mai mare interes pentru a distruge această ramură a industriei.

Reporter: Cum comentați situația actuală a mineritului din România?

Miron Cozma: Eu vă spun că mineritul din România a fost distrus. Aș vrea să fac un nivel de comparație cu alte țări pentru că vă spun cu toată responsabilitatea. În perioada în care eram lider de sindicat am vrut să cunosc mult mai multe despre mineritul mondial. Și atunci am fost în diverse situații, a fost o onoare să mă întâlnesc cu liderul minerilor din Anglia, la Sheffield, liderul care a ținut-o pe Margaret Thatcher doi ani în grevă și nu ăsta a fost neapărat elementul esențial pentru care m-am deplasat acolo, dar am vrut să văd și eu cum stau cu mineritul, cum au programul de reașezare a mineritului în sistemul economic de la momentul acela și, bineînțeles, intenționam să învăț totul despre mineritul dezvoltat.

Am mai fost în Germania, unde m-am întâlnit cu liderii de acolo, iarăși am fost în mină. Și am văzut diverse situații performante ale mineritului și neperformante. Dar ceea ce m-a impresionat a fost în China, unde iarăși am intrat în zonele de minerit și de preparare pentru a cunoaște mult mai multe despre mineritul la nivel mondial.

Reporter: La ce concluzie ați ajuns în urma acelor vizite de lucru?

Miron Cozma: Ca o concluzie generală, mineritul este arhicunoscut că este nerentabil la nivel mondial. Însă există programe guvernamentale de protecție, atât în Anglia, Germania, chiar și în China. Numai la noi mineritul s-a distrus. Deci o spun cu toată responsabilitatea, ca un profesionist, pentru că am lucrat în minerit din 1970.

Reporter: Credeți că are cineva interesul să distrugă mineritul, având în vedere că în alte țări programele guvernamentale de protecție funcționează?

Miron Cozma: Da. Există acest interes și datorită faptului că România era o zonă și încă mai este o zonă în care, culmea ironiei, într-un sistem din acesta neplanificat și necontrolat s-a putut ca unii dintre cei care conduc această țară să se îmbogățească subit. Și am să vă spun de ce. Programele de închidere și reconversie a mineritului în România, din câte știu eu, au costat statul român miliarde de euro. Însă, culmea ironiei, statul nu a câștigat nimic din tot ce a însemnat exploatare. Cum vă explicați că în zone ca în Anglia, la Sheffield, au fost închise zece mine? Iar din aceste zece mine ulterior au fost îndreptate toate sistemele de exploatare din minerit către o singură galerie principală, iar din 11 mine au făcut una singură și toate celelalte au fost închise.

Reporter: Cum s-au făcut aceste închideri acolo față de cum s-a procedat în România?

Miron Cozma: Știți ce înseamnă, stimată domnișoară, a închide o mină? Nu așa cum s-a întrâmplat în România. V-o spun cu toată responsabilitatea. În condițiile în care s-au consumat miliarde de euro, nicio mină din România nu este închisă. Sunt închise doar pe hârtie. Galeriile sunt în paragină, distruse. Dacă veți ajunge vreodată în mină la Shefiilef, veți vedea că acolo există doar, așa un monument, ”aici a fost mina Sheffield 1,  Sheffield 2, Sheffield 3” și așa mai departe. E iarbă, nu există schelete din metal, nu există galerii rămase. Eu vă spun că mineritul, indiferent de substanța minerală utilă, trebuia conservat. Deci minele de cărbune trebuiau conservate și eventual închise.

Reporter: Legat de închidere… Sunt voci, printre care și a dumneavoastră, care susțin că mine rentabile au fost închise.

Miron Cozma: Așa este! Vă dau un exemplu la cărbune: mina Dâlja are cărbune pentru 236 de ani de acum încolo, iar mina Bărbăteni are cărbune pentru încă 267 de ani. Huilă, care este un cărbune superior, nu este cărbunele din Oltenia, lignitul. Este un cărbune superior care atinge până la 6.700 kilocalorii pe kg. Minele nu au fost conservate iar alte mine rentabile închise.

Reporter: Spuneți că huila este un cărbune superior. Din câte știu, instalațiile de ardere ale celor două termocentrale din județul Hunedoara au fost special concepute pentru a suporta caracteristicile tehnice ale huilei din Valea Jiului. Totuși, acestea preferă să importe huila din Polonia, a cărei putere calorică e mult mai mare și strică instalațiile de ardere, chiar dacă este amestecată cu huila din Vale. De ce se preferă cărbunele din Polonia?

Miron Cozma: Și acest proiect face parte dintr-o strategie de îmbogățire. S-a ajuns, culmea ironiei, ca o tonă de huilă să coste 98 de euro. Este incredibil ceea ce aud în condițiile în care pe vremea mea mă certam cu Berceanu și cu guvernul de atunci pe 36 de dolari. Deci ceea ce era mult mai puțin decât acum. Dar repet: a existat un program sistematic prin care unii oameni s-au îmbogățit din sărăcia celor care lucrează acolo și datorită faptului că au scos strategii de închidere și conservare care de fapt nu există.

Reporter: Cine sunt toți acești oameni?

Miron Cozma: Uitați-vă la toți cei care sunt în funcțiile statului. Eu vreau să vă spun o altă remarcă: este incredibil să vii s-o ridici în slăvi acum pe Laura Codruța Kovesi cu cei opt ani de justiție a procuratorii în România. În România s-au furat peste 770 de miliarde de euro. Sunt 4,6 milioane de șomeri. Deci acești bani există. Uitați-vă la toți cei care au fost miniștri ai Economiei, uitați-vă, toți sunt bogați! Eu sunt singurul idiot care trăiesc dintr-o pensie după 43 de ani munciți. Eu, care aș putea spune că au trecut prin pixul meu sute de milioane de dolari la vremea aceea, că nu erau euro. Eu nu mi-am permis să trăiesc decât dintr-un salariu. Iar toți îmbogățiții aceștia de peste noapte au furat banii din toată zona, inclusiv minerit.

Reporter: Dar sunt politicieni care susțin mineritul. Nu cel de cărbune, ci pe cel de metale prețioase…

Miron Cozma: Acum i se pregătește României o altă strategie. Subit s-au îndrăgostit unii politicieni de minerit. Mai exact Băsescu de Roșia Montană, iar Guvernul Ponta de Certej. Unde acolo se exploatează aur.Vă dau o dată statistică: știți că suntem pe locul 5 în lume și batem India, China, Rusia la aur cu o rezervă estimată de aproape 6.000 de tone de aur? Și am exploatat doar 2.000 de tone de aur în 2.000 de ani. La Roșia Montană aur, la Certej aur și la Roșia Montană de exemplu nu se vorbește doar despre aur, ci de wolfram, care este mai scump decât aurul. Iar la Certej mai este și argint și alte substanțe minerale utile. Deci suntem după africa de Sud, Australia și Canada. Avem rezerve de peste 250 de miliarde de euro, pentru numele lui Dumnezeu! Dar din nou politicienii din conducerrea acestei țări își doresc să se îmbogățească din ce în ce mai mult și, vezi Doamne, îi ia subit dragostea față de mineri și de minerit. 600 de locuri de muncă la Roșia Montană? Asta e investiție? Păi, pe vremea mea erau 310.000 de mineri și alte câteva mii de angajați cu servicii anexe, care depindeau de minerit. La ora asta câți mai sunt în valea Jiului? Nici 9.000 de muncitori. Politica asta e distructivă. Nu există un singur politician care a avut relații cu mineritu și să nu fie bogat. Dacă îmi arătați un singur ministru legat de minerit, în afară de Miron Cozma, care nu e bogat, înseamnă că eu sunt rupt de realitatea existențială.

Reporter: Cum vă merge pe plan politic? Ce planuri aveți?

Miron Cozma: Aș vrea să spun că partidul pe care eu l-am preluat (Liga Muncitorilor Miron Cozma – n.r.) este un partid istoric, înființat în 1893, exact pe 31 martie, la anul vom face 120 de la înființarea lui. Însă am reușit să-l revitalizăm, să spun așa, juridic, doar în 13 noiembrie 2011. La noi în partid, prin decizia conducerii partidului din care fac și eu parte, s-au luat niște decizii foarte tranșante, legat și de solicitările populației, ale celor care au ieșit în stradă. La noi, dacă veți constata, pe adeziunea de înscriere în partid sunt câteva întrebări. Dacă ai colaborat cu Securitatea, deci noi nu vom primi oameni care au colaborat cu Securitatea, securiști notorii, torționari securiști, conduceri superioare ale partidului comunist și, revenind după 89, nu vom primi nimeni din tot ce a existat parlamentar.

Reporter: Au avut unii foști parlamentari intenția de a se înscrie în formațiunea politică pe care o conduceți?

Miron Cozma: Să știți că am foarte multe oferte, chiar și din cei de pe vremea PDSR-ului care vor să vină la noi în partid. Nu vom accepta acest lucru. Suntem destul de puțini la nivel de țară, însă puteam să avem bani mulți, puteam să avem politicieni dintre cei care au fost, dar nu avem loc pentru oameni corupți la noi în partid, oameni care sunt pe lista mea neagră. Am aproape 36.000 de oameni pe care îi asigur că, dacă vom ajunge la guvernare, cei care au furat cele 770 de miliarde de euro din această țară vor plăti.

Comentarii prin Facebook

Comentarii

One Response to EXCLUSIV! Miron Cozma: ”Băsescu s-a îndrăgostit de Roșia Montană, iar Ponta de Certej”

  1. Pingback: Cozma ţinteşte la Parlamentul European | Stiri Tesmedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *