De ce avem “ESC” pe tastatură…

Profesorul Jack Dennerlein, din cadrul Şcolii de Sănătate Publică de la Harvard, numeşte tasta “ESC” – “Hei tu ! Ascultă-mă pe mine !” şi subliniază că a avut în trecut un mare rol în controlul calculatoarelor.

Cu alte cuvinte, profesorul specializat în studiul interacţionării oamenilor cu calculatorul, spune că această tastă este interpretată ca o interacţiune de constrângere a oamenilor faţă de calculator „Stop din ceea ce faci, am nevoia să preiau controlul!”

Un exemplu clasic este tasta „ESC” ce ar fi oprit într-o clipă calculatorul Rogue Hal, al astronauţilor din filmul “2001: A Space Odyssey” .

Tasta s-a născut în 1960, atunci când un programator IBM, pe nume Bob Bemer a făcut încercarea de a rezolva o problemă dintr-un proiect în care veneau calculatoare de la diferiţi producători, iar comunicarea se făcea într-o mare varietate de coduri. Bemer  a inventat tasta ESC pentru programatori, pentru a trece de la un tip de cod la altul.

Mai târziu, atunci când codurile calculatoarelor au fost standardizate (un efort în care Bemer a jucat un rol de frunte), ESC a devenit un fel de „stop din ce ceea ce faci” .

Astăzi, cu calculatoarele noastre relativ stabile, puțini dintre noi au nevoie de butonul de panică. Bob Frankston, un programator renumit, spune că încă mai folosește tasta ESC: “Este frumos, să ai o tastă care exprimă – scoate-mă naibii acum de aici ! “

De ce „escape” şi nu „interrupt”? Bemer a fost un om ce gândea şi făcea avertismente pe termen lung.

În anii 1970, el a început să avertizeze despre bug-ul Y2K, explicând consilierilor lui Richard Nixon de catastrofele ce pot avea loc cu calculatoarele în anul 2000.

Probabil că nu vom mai vorbi pentru mult timp despre ideea de taste. Gândiţi-vă la Wii şi Kinect sau chiar la alte dispozitive dedicate jocurilor, precum Guitar Hero sau Dance Dance Revolution. Asistăm la o reducere a interacţionării omului cu tastatura clasică.

Poate în viitor vom folosi fraze de genul „Îţi mai aduci aminte când redactam la tastatură?”

Comentarii prin Facebook

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *