Warning: exec() has been disabled for security reasons in /home/tesmedia/domains/tesmedia.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-video-posts/classes/wpvp-helper-class.php on line 31
De ce avem "ESC" pe tastatură...

De ce avem “ESC” pe tastatură…

Profesorul Jack Dennerlein, din cadrul Şcolii de Sănătate Publică de la Harvard, numeşte tasta “ESC” – “Hei tu ! Ascultă-mă pe mine !” şi subliniază că a avut în trecut un mare rol în controlul calculatoarelor.

Cu alte cuvinte, profesorul specializat în studiul interacţionării oamenilor cu calculatorul, spune că această tastă este interpretată ca o interacţiune de constrângere a oamenilor faţă de calculator „Stop din ceea ce faci, am nevoia să preiau controlul!”

Un exemplu clasic este tasta „ESC” ce ar fi oprit într-o clipă calculatorul Rogue Hal, al astronauţilor din filmul “2001: A Space Odyssey” .

Tasta s-a născut în 1960, atunci când un programator IBM, pe nume Bob Bemer a făcut încercarea de a rezolva o problemă dintr-un proiect în care veneau calculatoare de la diferiţi producători, iar comunicarea se făcea într-o mare varietate de coduri. Bemer  a inventat tasta ESC pentru programatori, pentru a trece de la un tip de cod la altul.

Mai târziu, atunci când codurile calculatoarelor au fost standardizate (un efort în care Bemer a jucat un rol de frunte), ESC a devenit un fel de „stop din ce ceea ce faci” .

Astăzi, cu calculatoarele noastre relativ stabile, puțini dintre noi au nevoie de butonul de panică. Bob Frankston, un programator renumit, spune că încă mai folosește tasta ESC: “Este frumos, să ai o tastă care exprimă – scoate-mă naibii acum de aici ! “

De ce „escape” şi nu „interrupt”? Bemer a fost un om ce gândea şi făcea avertismente pe termen lung.

În anii 1970, el a început să avertizeze despre bug-ul Y2K, explicând consilierilor lui Richard Nixon de catastrofele ce pot avea loc cu calculatoarele în anul 2000.

Probabil că nu vom mai vorbi pentru mult timp despre ideea de taste. Gândiţi-vă la Wii şi Kinect sau chiar la alte dispozitive dedicate jocurilor, precum Guitar Hero sau Dance Dance Revolution. Asistăm la o reducere a interacţionării omului cu tastatura clasică.

Poate în viitor vom folosi fraze de genul „Îţi mai aduci aminte când redactam la tastatură?”

Comentarii prin Facebook

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *