Warning: exec() has been disabled for security reasons in /home/tesmedia/domains/tesmedia.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-video-posts/classes/wpvp-helper-class.php on line 31
Raftingul pe Jiu, afectat de secetă

Raftingul pe Jiu, afectat de secetă

Seceta nu a afectat numai culturile oamenilor și debitul apelor, ci și firmele care oferă servicii în turism. Dacă în anii trecuți la fiecare final de săptămână se făcea rafting pe Jiu, anul acesta, acest lucru a fost posibil doar la începutul verii.

Motivul? Jiul nu are suficientă apă. Totuși, prestatorii de servicii turistice nu și-au ținut bărcile pe uscat, ci au preferat să schimbe județul și chiar țara pentru a oferi turiștilor senzații tari în continuare.

”Așa secetă nu am văzut de ani buni. Jiul este atât de mic încât bărcile de rafting nu mai pot fi puse pe apă, pentru că rămân suspendate pe stânci. Acolo unde altădată erau cascade agreate de turiști au rămas doar pietre, așa că am optat pentru altă soluție. Nivelul râului Nera, din județul Caraș-Severin este scăzut, dar nu atât de scăzut ca Jiul, așa că îi ducem pe turiști acolo. Ba, mai mult, optăm și pentru raftingul în Slovenia și Grecia, chiar și în Franța. Desigur, tarifele sunt aceleași la prestări servicii, dar se plătește în plus transportul, iar la cazare și masă nivelul este ca în România. Păcat totuși de Jiu, fiindcă era râul cel mai tehnic din punct de vedere al dificultății din România”, a declarat Sorin Sanda, administrator al unei firme de servicii în turism.

Mai mult, el spune că nu există speranțe ca lucrurile să se îmbunătățească în anii viitori. ”Nu cred că va mai fi vreodată apă pe Jiu cum era acum 10-15 ani. În primul rând, din cauza schimbărilor climatice care ne afectează la nivel global. În al doilea rând, din cauză că pe Defileu se lucrează la construcția unei hidrocentrale, iar albia Jiului va fi secată complet. Totuși noi, cei care oferim servicii în turism, vom găsi soluții pentru supraviețuire”, mai spune Sorin Sanda.

Comentarii prin Facebook

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *