Warning: exec() has been disabled for security reasons in /home/tesmedia/domains/tesmedia.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-video-posts/classes/wpvp-helper-class.php on line 31
Marmotele, străjerii Lacului Bucura din Retezat

Marmotele, străjerii Lacului Bucura din Retezat

Inima Retezatului ascunde nebănuite şi sălbatice frumuseţi, care pot fi admirate doar de către cei ce nu sunt slabi de înger şi sunt în stare să sufere chinurile urcuşelor până la locurile minunate, lăsate de Dumnezeu poate numai celor aleşi să le cunoască.

Traseele turistice sunt lungi, obositoare, dar călătorul ostenit își poate odihni privirea, mângâind cu uimire sălbăticiunea Retezatului, care este cu siguranță cel mai neîmblânzit loc din țară.

Și dacă pe lângă pasiunea pentru munte o mai ai și pe cea legată de animale, te poți considera un mare norocos, întrucât la 2.200 de metri altitudine, în zona Căldarea Berbecilor – lacul Bucura, ai șansa să dai peste vizuinele marmotelor, care ne privesc mirate, neînțelegând ce căutăm fără invitație pe teritoriul lor.

”Am reușit să fotografiez, pentru prima dată în viață, doi pui de marmotă în vizuina lor. Sunt mici, pufoși, ca niște pisoi neastâmpărați și sunt extrem de curioși. Au mirosit uimiți aparatul de fotografiat și ne-au adulmecat și pe noi, care abia respiram, de frică să nu-i speriem și să fugă în vizuina lor adâncă. La un moment dat am auzit un țipăt strident din vale: era mama lor, cocoțată pe o stâncă, amenințându-ne să plecăm de lângă puii ei. Nu i-am atins, deoarece știu ce fac animalele sălbatice cu puii lor după aceea – îi ucid când simt miros de om – dar tare aș fi vrut să-i iau în brațe și să-i smotocesc. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat șansa de a umbla prin atâtea locuri binecuvântate. Mă bucur și că traseul este atât de departe de civilizație, încât foarte puțini s-ar încumeta să vină aici, să le captureze sau să le rănească”, ne povestește, emoționat, alpinistul și salvatorul montan Sorin Sanda.

Marmotele, care de mai bine de un secol dispăruseră din Carpați din cauza oamenilor care le vânau fără încetare, au fost reintroduse în zona munților Făgăraș, Rodnei, Retezat și Parâng, la începutul anilor 70.

În Parcul Național Retezat, în anul 1973 au fost introduse 20 de exemplare de marmotă, provenite din Alpii Austrieci, de către echipa Comisiei Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române.

Încă amenințate cu dispariția, marmotele, împreună cu frații lor rozători hârciogul și popândăul sunt din 1996 specii protejate prin lege.

Comentarii prin Facebook

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *