Warning: exec() has been disabled for security reasons in /home/tesmedia/domains/tesmedia.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-video-posts/classes/wpvp-helper-class.php on line 31
Manualele de religie - scandal fără sfârșit - TESmedia

Manualele de religie – scandal fără sfârșit

Ministerul Educației promite că va schimba programa la religie, după ce părinții au solicitat retragerea manualelor de la studiu.

Începând cu anul școlar 2013-2014, elevii din școlile românești vor studia religia după manuale cu un conținut didactic mai puțin dur.

Măsura vine după ce părinții, alături de Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) au semnalat că majoritatea cărților prezintă un conținut neconform cu realitatea, care îi poate traumatiza pe elevi.

”Gândiți-vă cum se simte un copil de 7 – 8 ani atunci când i se spune că dacă se duce duminica la film va arde pe vecie în iad. Gândiți-vă ce se întâmplă atunci când profesorii de religie îi învață la școală că seceta, inundațiile sau cutremurele se petrec din cauza ‘continuării săvârșirii păcatelor’. Gândiți-vă la iresponsabilitatea celor care le induc copiilor ideea că pentru a se vindeca de o boală  trebuie ‘să cheme preoții Bisericii’ și să se ungă cu ‘ulei sfințit’. Rămâi stupefiat că toate acestea se pot petrece în secolul XXI, cu aprobarea și sprijinul Ministerului Educației!” a declarat Toma Pătraşcu, vicepreşedinte ASUR.

 

sursa foto: verticalnews.ro

Părinții sunt nemulțumiți de faptul că anumite cuvinte precum “iad”, “păcat” “diavol” sunt folosite mult prea des, dar și că unele manuale prezintă îndemnuri la discriminare religioasă. Astfel, copiii sunt sfătuiți să prefere  și să privilegieze legarea de relații de prietenie cu copii ortodocși, în defavoarea celor de alte culte.

De vină pentru aceste probleme ar putea fi și numărul mare de manuale de religie. Ministerul Educației a pus la dispoziția dascălilor 45 de manuale alternative pentru această disciplină. Fiecare profesor de religie este nevoit să aleagă, la începutul fiecărui an școlar, unul singur pe care îl consideră potrivit pentru clasă.

Nemulțumirile nu se opresc însă aici. Pe site-ul ASUR se mai arată că manualele de la alte materii se fac vinovate de conținut de ordin religios, fără legatură cu obiectul de studiu.

Potrivit ASUR, “Îndoctrinarea religioasă devine și mai periculoasă atunci când manualele de la alte materii, Istoria sau Biologia de exemplu, se transformă într-un fel de manuale de religie deghizate.  În consecință, Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) solicită Ministerului Educației să retragă de urgență autorizarea acestor manuale și să ia toate măsurile care se impun pentru a preveni îndoctrinarea religioasă a elevilor.”

Comentarii prin Facebook

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *