Warning: exec() has been disabled for security reasons in /home/tesmedia/domains/tesmedia.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-video-posts/classes/wpvp-helper-class.php on line 31
Gianina Tănase – povestea unui învingător

Gianina Tănase – povestea unui învingător

Nu a făcut niciodată sport de performanță, este angajat cu normă întreagă într-un domeniu care nu are nicio legătură cu alergatul și, pe deasupra, mai este și mamă și soție, îndeplinindu-și toate îndatoririle cu succes. Cu toate acestea, timișoreanca Gianina Tănase  câștigă maraton după maraton aproape la fiecare final de săptămână, alergând pe cărări de munte zeci de kilometri.

”Nu am făcut niciun sport de performanță când eram mică. Și când am ajuns mare m-am copilărit”, își începe timișoreanca de 32 de ani povestea.

S-a apucat de alergat la 27 de ani, când și-a întâlnit marea dragoste, care în scurt timp i-a devenit și soț, iar dragostea pentru mișcare și pentru munte a fost cea care i-a apropiat la început.

Deși este admirată și felicitată constant de cei care-i admiră performanțele, Gianina Tănase are vorba simplă și povestește, toată un zâmbet, cât de minunat poate fi să te transformi dintr-un om sedentar într-unul ahtiat după sport. Tot ea recunoaște că alergatul, practicat cu regularitate, dă dependență, dar una sănătoasă.

”Eu voiam de ani buni să mă duc la alergat, dar îmi era aiurea să mă duc de una singură, fiind și femeie. După ce am terminat masterul, l-am cunoscut pe  Alin (soțul ei – n.r.) într-un weekend la munte. Am fost fascinată că în sfârșit am găsit pe cineva căruia îi place natura, muntele, căruia îi place să alerge”, spune maratonista.

Cum și când a începit să participe la competiții? În 2007, când firma la care este programator IT a organizat un concurs intern: ”Aveam de alergat cinci kilometri, mi se părea o distanță enormă, dar motivația a fost că primii patru mergeau la un maraton la Brașov. În 2007 am fost la primul meu concurs, la aproape 27 de ani. Și de atunci nu m-am mai oprit”.

De asemenea, nu s-a oprit nici din câștigat primele poziții, Gianina clasându-se întotdeauna pe poziții fruntașe. Totuși, cel mai greu concurs pentru ea a fost Olympus Marathon, din Grecia, unde a obținut locul III.

A fost cea mai grea competiție de până acum, după cum ea însăși mărturisește.

”La Olympus Marathon am obținut locul III, a fost cea mai epuizantă cursă, pentru că acolo urci la 2800 metri, ori noi în țară nu avem altitudinea aceea. După ce am trecut de 1.500 de metri, am început să scad ritmul, dar am tras cât am putut, iar la finish am căzut pe jos, la propriu”, spune Gianina.

Cât se antrenează o maratonistă de talia ei? Gianina Tănase spune că nu mult: ”Viața mea nu e alergatul, în săptămânile bune merg și de trei ori pe săptămână, dar nu am un program de armată. Dacă sunt după un concurs, mă simt obosită și alerg puțin, între 5 și 8 km, ceea ce la început mi se părea puțin, este acum antrenament. Eu fac ceea ce fac de plăcere, cred că m-am născut cu anumite calități, cu gene pe care le-am moștenit de la tatăl meu”.

De anul trecut, Gianina este mămica lui Vlad, care de mic a fost familiarizat cu muntele. ”Pe Vlad îl luăm peste tot cu noi. Eu vreau ca fiul meu să facă ce sport vrea el, nu de performanță, dar să facă. Pentru că făcând un sport, de autodisciplinezi, nu ai timp de calculatoare și alte prostii”, este ea de părere.

Cât despre o dietă anume, Gianina spune că nu ține, dar că sportul, în general, te îndeamnă să nu mănânci prostii: ”Făcând sport, nu vei simți nevoia să mănânci prostii. Eu nu țin un regim special, dar carne de porc nu cumpăr niciodată, că e grea. Eu gătesc vită, pește, pui, legume”.

Ce sfaturi are pentru cei care se gândesc să se apuce de alergat? ”Este păcat că avem zone așa de frumoase în țară și că sunt atâția oameni sedentari. Eu nu pot da sfaturi decât din proprie experiență și eu știu că, atunci când vrei să alergi, trebuie să te gândești că poți, sportul îți creează dependență. Cel mai greu e să te urnești, să faci primii pași. Eu, de exemplu, dacă nu alerg o săptămână, mă simt grasă, grea, nu mă simt bine”.

Comentarii prin Facebook

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *